Instytut Turystyki
O nas
Instytut Turystyki, powołany w 1972 r. Uchwałą Rady Ministrów, jest polską instytucją badawczą prowadzącą interdyscyplinarne i kompleksowe badania turystyki i rekreacji. Przed 2010 r. był instytucją państwową, a następnie przez dwa lata działał jako spółka prywatna. Od 2012 r. Instytut Turystyki jest odrębną jednostką organizacyjną Szkoły Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula w Warszawie w ramach Grupy Uczelni Vistula.
W ciągu blisko pięćdziesięciu lat działalności Instytut Turystyki ukończył szereg badań i projektów badawczych dla klientów, takich jak polski rząd, władze wojewódzkie, organizacje krajowe i regionalne, banki, inwestorzy oraz firmy turystyczne. We współpracy z Głównym Urzędem Statystycznym (GUS) Instytut uczestniczył w doskonaleniu systemu statystyki turystycznej w Polsce.
Każdego roku, korzystając z wiedzy i umiejętności swoich ekspertów i partnerów, a także z obszernych baz danych, Instytut Turystyki przygotowuje badania i ekspertyzy na temat krajowego rynku turystycznego, przyjazdowego i wyjazdowego ruchu turystycznego, regionalnych programów rozwoju turystyki i inwestycji turystycznych dla różnych podmiotów gospodarczych, a także dla instytucji krajowych i zagranicznych.
Doktor nauk ekonomicznych. Absolwent Kolegium Nauk o Przedsiębiorstwie Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie oraz Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Kard. St. Wyszyńskiego w Warszawie. Autor publikacji naukowych z obszaru zarządzania zasobami ludzkimi, funkcjonowania przedsiębiorstw oraz innowacyjności podmiotów gospodarczych. Realizator projektów badawczych inicjowanych przez podmioty gospodarcze. Aktualnie zajmuje kierownicze stanowisko urzędnicze w jednostce samorządowej podlegającej Urzędowi Miasta Płocka oraz stanowisko Adiunkta w Kolegium Studiów Zarządzania i Bezpieczeństwa Szkoły Wyższej im. Pawła Włodkowica w Płocku. Posiada także doświadczenie zawodowe na stanowiskach kierowniczych i specjalistycznych w obszarze zarządzania zasobami ludzkimi oraz zarządzania projektami w międzynarodowych korporacjach, dużych przedsiębiorstwach w tym także przedsiębiorstwach rodzinnych oraz firmach z kapitałem samorządowym i spółek Skarbu Państwa. Trener współpracujący m.in. z BIGRAM Personnel Consulting S.A., Fundacją Małych i Średnich Przedsiębiorstw oraz Fundacją Gospodarczą ProEuropa. Prowadzi szkolenia dla przedsiębiorstw oraz administracji publicznej z obszaru: zarządzania projektami, zarządzania kapitałem ludzkim, projektowania i wdrażania innowacji w organizacjach oraz z zakresu funduszy unijnych i biznes planów. Autor założeń programu sektorowego „InnoChem” dla branży chemicznej i członek zespołu wdrażającego program sektorowy we współpracy z PricewaterhouseCoopers Sp. z o.o. oraz Polską Izbą Przemysłu Chemicznego i Narodowym Centrum Badań i Rozwoju. Współautor projektów międzynarodowych w oparciu o wytyczne Interreg Central Europe, Erasmus + Knowledge Alliance, Interreg Baltic See Regions, a także Przewodniczący Rady Mazowieckiego Klastra Chemicznego w latach 2014-1015. Członek Zarządu Stowarzyszenia na Rzecz Wspierania Rozwoju Kapitału Ludzkiego, Członek Komisji Oceny Projektów B+R w Narodowym Centrum Badań i Rozwoju, Ekspert ds. oceny projektów EFRR w Ministerstwie Rozwoju, Ekspert ds. oceny projektów RPO WM oraz Ekspert Krajowych Klastrów Kluczowych w Ministerstwie Rozwoju.
Czytaj mniejDoktor nauk ekonomicznych. Absolwent Kolegium Nauk o Przedsiębiorstwie Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie oraz Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Kard. St. Wyszyńskiego w Warszawie. Auto…
Doktor nauk o Ziemi, absolwent Wydziału Geografii i Studiów Regionalnych Uniwersytetu Warszawskiego (studia licencjackie, magisterskie, doktoranckie, wraz z ukończonym przygotowaniem pedagogicznym). Wykładowca w Szkole Głównej Turystyki i Hotelarstwa VISTULA (zajęcia w języku polskim i angielskim), prodziekan Wydziału Turystyki i Rekreacji SGTiH Vistula, koordynator merytoryczny projektu „InterTour. Nowy międzynarodowy program kształcenia na kierunku Turystyka i Rekreacja – studia”. Wykładowca na Wydziale Geografii i Studiów Regionalnych UW, gdzie bierze udział w tworzeniu interdyscyplinarnego kierunku studiów magisterskich „Polityki Zarządzania Dziedzictwem Kulturowym”. Autor artykułów i opracowań naukowych (w tym monografii), sekretarz redakcji czasopisma naukowego „Turystyka kulturowa”, recenzent czasopism naukowych „Turyzm” oraz „Folia Turistica”, włączony w projekty dotyczące turystyki kulturowej oraz turystyki seniorów; prelegent i wykładowca m.in. dla Uniwersytetów Trzeciego Wieku i organizacji związanych z aktywizacją osób starszych. Czynny pilot wycieczek, przewodnik miejski po Warszawie, właściciel biura podróży PITUR. Od listopada 2015 r. trener krajowy przewodnictwa (national trainer) WFTGA (World Federation of Tourist Guide Associations), certyfikowany egzaminator pilotażu Polskiej Izby Turystyki oraz Kadr Turystyki.
Czytaj mniejDoktor nauk o Ziemi, absolwent Wydziału Geografii i Studiów Regionalnych Uniwersytetu Warszawskiego (studia licencjackie, magisterskie, doktoranckie, wraz z ukończonym przygotowaniem pedagogicznym)…
Absolwentka Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Łódzkiego (studia magisterskie i doktoranckie). Od 1997 r. pracuje w uczelniach prowadząc zajęcia w obszarze szeroko rozumianej problematyki marketingowej. Zajmowała się też koordynacją merytoryczną kilku projektów międzynarodowych w ramach programu Life Long Learning. W ramach Sektorowego Programu Operacyjnego Rozwój Zasobów Ludzkich 2004-2006, Działanie 1.1. współtworzyła Krajowy Standard Kwalifikacji Zawodowych dla zawodu handlowiec. Była współautorką i współrealizatorką projektów badawczych dla władz samorządowych miast z regionu łódzkiego oraz dla Powiatowego Urzędu Pracy w Skierniewicach. W latach 2013-2015 pełniła obowiązki Naczelnika Wydziału Pozyskiwania i Zarządzania Środkami Pomocowymi w Urzędzie Miasta Zgierza. Pracowała również jako
kierownik Działu Rozwoju i Reklamy Filharmonii Łódzkiej im. A. Rubinsteina a także kierownik Zespołu ds. Działalności Edukacyjnej i Szkoleniowej oraz Główny Specjalista ds. Analiz i Kontaktów z Podmiotami Zewnętrznymi w Narodowym Instytucie Samorządu Terytorialnego. W latach 2011-2019 była Prezeską Stowarzyszenia Instytut Wspierania i Rozwoju Biznesu. Posiada doświadczenie w opracowywaniu wniosków o dofinansowanie projektów realizowanych w ramach krajowych programów wsparcia. W ramach działalności edukacyjnej prowadzi zajęcia gościnne w uczelniach zagranicznych oraz na studiach podyplomowych, współpracuje jako trener w kształceniu kadr. Jest autorką artykułów z problematyki marketingowej. Opracowała Miejski Program Wspierania Przedsiębiorczości 2020-2023 dla miasta Radomsko oraz Program współpracy miasta Radomsko z uczelniami wyższymi w ramach zadań określonych w Miejskim Programie Wspierania Przedsiębiorczości 2020-2023.
Wykładowca akademicki specjalizujący się w zagadnieniach związanych z turystyką kwalifikowaną (aktywną) i outdoorem. Konsultant projektów z obszaru kultury fizycznej i turystyki odpowiedzialnej. Lider społecznych ruchów edukacji plenerowej i przyrodniczo- leśnej. Wychowanek krakowskiej Szkoły Mistrzostwa Sportowego, a następnie reprezentant AZS AWF Warszawa w pływaniu. Aktywny członek Sportowego Centrum Eksploracji i Survivalu oraz Polskiego Towarzystwa Turystyczno – Krajoznawczego. Absolwent Wydziału Wychowania Fizycznego Akademii Wychowania Fizycznego J.Piłsudskiego w Warszawie. W 2014 r. uzyskał stopień doktora nauk o kulturze fizycznej, broniąc jedną z pierwszych w Polsce rozpraw doktorskich nt. zjawiska surwiwalu Społeczne uwarunkowania uczestnictwa w surwiwalu jako formie aktywności turystyczno-rekreacyjnej. Autor licznych publikacji naukowych, uczestnik międzynarodowych projektów badawczych i konferencji naukowych.
Doświadczony pilot wycieczek, organizator i kierownik imprez turystyki kwalifikowanej oraz wypraw przygodowych. Obecnie jest zaangażowany w działalność największej organizacji społecznej zajmującej się sztuką przetrwania – Stowarzyszenia Polska Szkoła Surwiwalu. Od 2017 roku rozwija koncepcję Trenerów Etyki Outdoorowej, związaną z oficjalnym partnerstwem stowarzyszenia z organizacją Leave No Trace Center for Outdoor Ethics. Celem projektu jest promowanie odpowiedzialnych zachowań sprzyjających minimalizowaniu wpływu człowieka na środowisko naturalne podczas aktywności turystyczno-rekreacyjnej. Posiada liczne uprawnienia instruktorskie. W 2016 r. odznaczony Brązowym Krzyżem Zasługi za rozwój edukacji.
Ekspert z zakresu turystyki kulinarnej, w tym tradycji kulinarnych Włoch, ze szczególnym uwzględnieniem wykorzystania tradycyjnych produktów. Dyplomowany degustator, znawca metod produkcji oliwy z oliwek, food/travel/gastronomy konsultant. Wykładowca w Szkole Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula w Warszawie. Współpracownik i aktywny członek wielu włoskich organizacji promujących turystykę oraz włoskie tradycyjne produkty. Współpracuje z wieloma włoskimi ośrodkami badawczymi oraz firmami branży turystycznej i gastronomicznej w tym z Università dei Sapori w Perugii. Prowadzi warsztaty analizy sensorycznej oliwy z oliwek oraz kuchni włoskiej. Absolwentka Università per Stranieri w Perugii oraz Università degli studi di Perugia we Włoszech – kierunek stosunki międzynarodowe.
Posiada doświadczenie m.in. w następujących projektach:
- Potenziamento dello sviluppo competitivo delle aziende umbre del settore della ristorazione attraverso la sperimentazione di un sistema permanente di analisi dei fabbisogni formativi e professionali –Università dei Sapori, Perugia, Włochy
- Valutazioni degli effetti economici sullo sviluppo locale di manifestazioni ed eventi culturali nella provincia di Perugia– Università degli studi di Perugia, Perugia, Włochy
Ekspert z zakresu turystyki kulinarnej, w tym tradycji kulinarnych Włoch, ze szczególnym uwzględnieniem wykorzystania tradycyjnych produktów. Dyplomowany degustator, znawca metod produkcji oliwy z …
Absolwentka Akademii Wychowania Fizycznego w Poznaniu, studiów magisterskich z zakresu Turystyki i Rekreacji (specjalność hotelarstwo), studiów doktoranckich z zakresu nauk o
kulturze fizycznej oraz kilku kierunków studiów podyplomowych (w tym Akademii Trenera, Menedżera Projektów Badawczych oraz pedagogicznych z zakresu hotelarstwa i przedsiębiorczości); wychowawca kolonijny i kierownik wycieczek, instruktor rekreacji ruchowej i sportu (szachy, hatha joga i tenis ziemny), trener-szkoleniowiec ds. agroturystyki, egzaminator OKE i ekspert konkursowy ORE, asystent AWF Poznań w latach 2010-2016. Aktualnie nauczyciel mianowany przedmiotów zawodowych z zakresu hotelarstwa w ZS nr 2 w Wągrowcu oraz adiunkt w Katedrze Kultury Fizycznej na Wydziale Nauk o Ziemi i Gospodarki Przestrzennej UMK w Toruniu. Koordynator i wykonawca badań, w tym projektu krajowego PFRON w zakresie aktywności zawodowej i rekreacyjnej osób niepełnosprawnych oraz dwóch międzynarodowych projektów turystycznych: „A Grand Survey on Family Vacation Decision Making” oraz „Favourite Destinations”. Autorka monografii podoktorskiej Uwarunkowania rozwoju gospodarstw agroturystycznych Wielkopolski w aspekcie rekreacji ruchowej (Wydawnictwo Naukowe Bogucki) oraz licznych publikacji z zakresu turystyki, rekreacji i sportu [https://scholar.google.pl/citations?user=r6ZWCREAAAAJ&hl=pl]. Pomysłodawczyni i założycielka Future Tourism Foundation wspierającej rozwój, badania i edukację w zakresie turystyki i rekreacji. Ekspert i współpracownik Instytutu Rozwoju Sportu i Edukacji w Warszawie.
Absolwentka Akademii Wychowania Fizycznego w Poznaniu, studiów magisterskich z zakresu Turystyki i Rekreacji (specjalność hotelarstwo), studiów doktoranckich z zakresu nauk o
kulturze fizycznej ora…
Instytut Turystyki SGTiHV współpracuje z wieloma podmiotami w realizacji projektów, organizacji szkoleń, wydając publikacje czy współorganizując konferencje i seminaria. Wśród partnerów są samorządy, instytucje państwowe, firmy, organizacje pozarządowe, szkoły i uczelnie, a także instytucje i organizacje zagraniczne i międzynarodowe. Jesteśmy silnym i wiarygodnym partnerem, którego kadra posiada duże doświadczenie. Profesjonalizm naszych działań, zaangażowanie i efektywność działań dają nam wielką satysfakcję, a naszym partnerom pewność, że wspólne przedsięwzięcia osiągną zakładane cele. Cieszymy się, że wiele podmiotów zaufało Instytutowi Turystyki SGTiHV.
Czytaj mniejInstytut Turystyki SGTiHV współpracuje z wieloma podmiotami w realizacji projektów, organizacji szkoleń, wydając publikacje czy współorganizując konferencje i seminaria. Wśród partnerów są samorząd…
Oferta
Turystyka to złożony i interdyscyplinarny obszar aktywności człowieka, który łączy elementy społeczne i ekonomiczne, tworząc wyjątkową kompilację czynników wpływających na powodzenie tych działań; czynników, które czasami z pozoru nie mają żadnych związków, czasami wydają się także mało znaczące.
Jednocześnie sektor turystyczny to ważna i dynamicznie rozwijająca się gałąź przemysłu, która podlega ciągłym zmianom. Źródeł tego rozwoju jest wiele, wśród nich są m.in. rozwój nowoczesnych technologii, rozwój ekonomiczny, coraz szybsze i bezpieczniejsze połączenia komunikacyjne, ale przede wszystkim nasza gotowość do przemieszczania się, poszukiwania nowych doznań i odkrywania świata. Wyjeżdżamy więc coraz częściej, odważnie podejmujemy decyzje, wyznaczamy nowe trasy, bo po prostu możemy to robić, mamy coraz więcej informacji, a współczesny świat daje nam szereg możliwości realizacji tych planów.
Aby poznać mechanizmy rozwoju turystyki, Instytut Turystyki prowadzi szerokie i zróżnicowane badania. Mają one nie tylko wymiar naukowy, ale przede wszystkim służą samorządom i organizacjom związanym z turystyką. Ponieważ turystyka podlega ciągłym zmianom, wiedza o rynku, kierunkach jego rozwoju czy powstających nowych możliwościach lub oczekiwaniach klientów staje się niezbędna, aby podejmować decyzje w sektorze turystyki, tworzyć strategie rozwoju czy budować markę w oparciu o produkt turystyczny. Świadomość kierunków tych zmian i wiedza o czynnikach wpływających na te procesy jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania różnych podmiotów w obszarze turystyki.
Aby taką wiedzę pozyskać, warto podjąć współpracę z ekspertami Instytutu Turystyki, którzy tworzą profesjonalny zespół fachowców doświadczonych w swoich dziedzinach. Proponujemy Państwu współpracę w realizacji badań, analiz, w przygotowaniu dokumentów strategicznych czy organizacji specjalistycznych szkoleń.
Realizujemy badania wielu aspektów turystyki, m. in.:
- turystyka polska w układzie wojewódzkim;
- aktywność fizyczna i sposób spędzania czasu wolnego;
- turystyka zrównoważona – edukacja odpowiedzialna;
- turystyka odpowiedzialna na terenach przyrodniczo-cennych;
- uwarunkowania i determinanty rozwoju turystyki na terenie województwa/gminy/powiatu;
- badanie wizerunku gminy turystycznej/regionu;
- badanie atrakcyjności turystycznej gminy;
- badanie atrakcyjności produktów z perspektywy turystyki kulinarnej;
- badania ankietowe i analizy statystyczne w oparciu o metodologię naukową w zakresie turystyki i rekreacji;
- badania dotyczące projektowania produktów turystycznych w regionie (szlaków, wycieczek, usług, pakietów itp.).
Możemy przygotować lub wspomóc przygotowanie takich dokumentów jak:
- strategia rozwoju turystyki w gminie/powiecie;
- program promocji gminy turystycznej/regionu;
- Gminny (lokalny) Program Wspierania Przedsiębiorczości Turystycznej;
- ekspertyzy i analizy w dziedzinie turystyki kulinarnej;
- opracowanie katalogu najlepszych praktyk turystyki kulinarnej;
- opracowanie analiz i strategii rozwoju dla jednostek terytorialnych i obiektów gospodarczych w aspekcie turystycznym;
- opracowanie procedur i wytycznych dotyczących obsługi klienta, gościa hotelarskiego itp.
Możemy także zrealizować szkolenia w następującym zakresie:
- badania preferencji i satysfakcji konsumentów usług turystycznych w praktyce;
- skuteczna promocja przedsiębiorstwa agroturystycznego;
- marketing usług turystycznych;
- szkolenia pracowników branży gastronomicznej, także z udziałem międzynarodowych ekspertów;
- szkolenia dla organizatorów eventów plenerowych;
- projektowanie produktów turystycznych (szlaków, wycieczek, usług, pakietów itp.);
- szkolenia z zakresu hotelarstwa, agroturystyki i rekreacji (wiedza naukowo-praktyczna).
Zapraszamy do współpracy.
Poznaj Perłę Północy. Pojedź z nami na wycieczkę do Torunia
Toruń to jedno z najpiękniejszych polskich miast. Wpisane na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO słynie z zabytków średniowiecznej architektury. Jest też miejscem, w którym przyszedł na świat Mikołaj Kopernik – polski astronom i jeden z najwybitniejszych uczonych w dziejach ludzkości.
Czytaj mniejPoznaj Perłę Północy. Pojedź z nami na wycieczkę do Torunia
Toruń to jedno z najpiękniejszych polskich miast. Wpisane na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO słynie z zabytków średniowiecznej archit…
Instytut Turystyki Szkoły Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula oraz Dudek Adventure zapraszają do wzięcia udziału w jednodniowej wycieczce do Torunia.
W programie:
- wyjazd z Warszawy o godz. 8:00;
- zwiedzanie Starego Miasta z przewodnikiem (język polski i angielski);
- interaktywne zwiedzanie Muzeum Piernika– chętni będą mogli wziąć udział w warsztatach pieczenia pierników i ich zdobienia;
- wizyta w domu Mikołaja Kopernika–multimedialna i interaktywna ekspozycja wykorzystuje najwspanialsze osiągnięcia współczesnego muzealnictwa;
- czas wolny;
- powrót do Warszawy o godz. 19:00.
Nasze działania
Author | Title | Place and the year of publication |
---|---|---|
Błaszczuk W. Łopaciński K. | Zeszyty Historyczne Ruchu Studenckiego nr 6. Seminarium 60 lat BPiT Almatur „Współczesny model turystyki młodzieżowej, Turystyka akademicka wczoraj-dziś-jutro” | FOKHRS, BPiT Almatur Warszawa 2016 |
Błaszczuk W. (red) | Zeszyty Historyczne Ruchu Studenckiego nr 13 . Z kart historii turystyki akademickiej. Na studenckich szlakach. Antologia publikacji Tomasza Kowalika | FOKHRS Warszawa 2018 |
Cielecka-Jasińska B. | Organizacja współczesnej Recepcji hotelowej. Planowanie i realizacja usług w recepcji. Rezerwacja usług hotelarskich. | Difin Warszawa 2015 |
Cielecka-Jasińska B. | Organizacja współczesnej recepcji hotelowej. Planowanie i realizacja usług w recepcji. Obsługa gości przyjeżdżających i wyjeżdżających. | Difin Warszawa 2015 |
Kmiołek A. | Usługi gastronomiczne. Podręcznik do nauki zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych. | WSiP Warszawa 2013 |
Aurell L.N. Clase M. | Food Pharmacy. Opowieść o jelitach i dobrych bakteriach. | Wyd Otwarte Kraków 2017 |
Hoerner J-M., Sicart C. | The Science of Tourism. An Anglo-French Precis on Tourismology. La Science du tourisme. | Balzac Editeur |
Lockwood A., Medlik S. | Tourism and Hospitality in the 21st Century | Routledge 2001 |
Tribe J., Airey D. | Developments in Tourism Research | Routledge 2007 |
Matias A., Nijkamp P., Neto P. | Advances in Modern Tourism Research. Economic Perspectives | Physica-Verlag 2007 |
Hall M., Page S. | Geography of Tourism and Recreation. Environment, Place and Space | Routledge 2014 |
Duda J., Krzywda S. | Obsługa konsumenta. Zeszyt ćwiczeń | WSiP 2014 |
Szajna R, Ławniczak D | Usługi gastronomiczne. Podręcznik. Technik żywienia i usług gastronomicznych. | WSIP wyd IV 2018 |
Gawęcki J. (red) | Ewolucja na talerzu czyli wczoraj, dziś i jutro żywienia człowieka | Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu 2015 |
Skrzypek M., Kulik T. | Dietetyka praktyczna w ujęciu interdyscyplinarnych | KUL Lublin |
Lenik J., Cieszkowski S. | Teoria i metodyka sportu. Przewodnik po zagadnieniu dla trenerów, nauczycieli i studentów. | Uniwersytet Rzeszowski 2017 |
Wszendybył-Skulska E. | Human Capital in Hotel Industry | CeDeWu 2012 |
Szutowski D. | Innovation and Value: the Case of Tourism Enterprises | Difin 2016 |
Na studenckich szlakach. Antologia publikacji Tomasza Kowalika. Zeszyty Historyczne Ruchu Studenckiego nr 13. Z kart historii turystyki akademickiej. | FOKHRS Warszawa 2018 | |
Iwacewicz-Orłowska A., Omieciuch J. | Teoria efektywności a sektor usług. (artykuł: „Usługi ubezpieczeniowe na rynku turystycznym” Ostrowska D. Lipska A. str. 121-145) | WSFiZ Białystok 2017 |
Szadziński S. | Ekonomika przestrzeni turystycznej. Zarys teorii. | UAM Poznań 2018 |
Sawińska A. Sidorkiewicz M., Tokarz-Kocik A. | Turysta senior na rynku usług hotelarskich | Edu-Libri Kraków- Legionowo 2018 |
Byszewska I. | Polish Cooking | Parma Press 2019 |
Napierała T | Przestrzenne zróżnicowanie cen usług hotelowych w Polsce | Uniwersytet Łódzki 2013 |
Duda J. Krzywda S. | Usługi żywieniowe w hotelarstwie. Podręcznik. Kwalifikacja T.12 | Rea 2014 |
Horolets A. | Konformizm, Bunt, nostalgia. Turystyka niszowa z Polski do krajów byłego ZSSR. | Uniwersitas Kraków 2013 |
Pawłowski R. | Prawo w turystyce | UJK 2016 |
Nowak-Wicherska J. | Wnętrza w gastronomii. Poradnik przede wszystkim dla osób otwierających swój pierwszy biznes | 2018 |
Szczechowicz B. | Ekonomia z elementami opisu gospodarki turystycznej i rekreacyjnej | PWN 2018 |
Graves L. | Modern Dietetics. Feeding the Sick in Hospital and Home, with some Studies on Feeding Well People. | Forgotten Books 2018 |
Dec Ch. S. | Hospitality Branding | Cornell University 2012 |
Celuch Krzysztof | Let Convention Bureaus Flourish. Ensure Positive Interpersonal Relations | Vistula Warszawa 2019 |
Grochowicz J., Midura F., Chmiel A, | Dziedzictwo kulturowo- kulinarne Kurpi Zielonych szansą na atrakcyjny produkt turystyczny | Vistula Warszawa 2018 |
Usługi turystyczne (poradnik Gazety Prawnej) | Warszawa 2019 | |
Sala Józef | Hotelarstwo. Usługi, zarządzanie, procesy koncentracji | PWE Wrszawa 2019 |
Pawlicz Adam | Ekonomia współdzielenia na rynku usług hotelarskich. Niedoskonałości, pośrednicy, regulacje. | Uniwersytet Szczeciński. Szczecin 2019 |
Marczak Mirosław, Boguszewicz-Kreft Monika | Promocja usług. | CeDeWu, Warszawa 2019 |
Współczesne oblicza krajoznawstwa | PTTK Kraj, Warszawa 2016 | |
Sawicki Zygmunt, Klementowski Kazimierz | Uwarunkowania budżetu czasu wolnego młodzieży szkół ponadpodstawowych Wrocławia i wybranych miejscowości Bawarii oraz jego wykorzystania na rekreację i turystykę / | WSH Wrocław 2016 |
Z dziejów Towarzystwa Tatrzańskiego i Polskiego Towarzystwa Tatrzańskiego (1873-1950) | PTTK Warszawa 2016 | |
Turystyka wiejska bez granic | Kielce 2015 | |
Turystyka wiejska i agroturystyka : nowe paradygmaty dla XXI wieku | PAN Warszawa 2015 | |
English for basketball players coaches referees followers and fans. | Warszawa 2004 | |
Waśkowski Zygmunt | Uwarunkowania i sposoby wdrażania orientacji marketingowej w klubach sportowych | AE Poznań 2007 |
Polskie Uzdrowiska. Zdrowie, Uroda, Relaks. Wiadomości Turystyczne – wydanie specjalne 2019. | Warszawa 2019 | |
Jabłońska J. | Architektura ogólnodostępnych przestrzeni współczesnych hoteli. | Politechnika Wrocławska 2018 |
Krynicka-Tarnacka Teresa | Geography of Poland | Toruń 2007 |
Zontek Zbigniew | The Essence And Determinants of Innovation Management in Tourism Enterprises. | PWE Warszawa 2019 |
Kołodziej Rafał | Zarys historii narciarstwa i snowboardingu | Uniwersytet Rzeszowski 2010 |
Hotel bez plastiku. 30 sposobów na ograniczenie plastiku w hotelach. | Warszawa 2019 | |
The Plastics Guide For Hotels „Let’s Reduce Single-Use” | 2019 | |
Plastic Reduction Guidelines for Hotels. | TUI 2019 | |
Stępniak Karolina | Rynek Hotelarski w Polsce. Raport 2016. | Warszawa 2016 |
Travel Without Plastic | 2019 | |
Oprac. Zbior. | Turystyka etnograficzna | Zblewo 2019 |
Wróblewski Sławomir | Kongresy – elita przemysłu spotkań | Warszawa 2019 |
Kompendium MICE. Praktyczny przewodnik dla organizatora konferencji. | Gdynia 2019 | |
Ranking 2019. Touroperatorzy 2019. Turystyka wyjazdowa. | Eurosystem Warszawa 2019 | |
Zwartka Marek | Sylwetka pseudokibica w zarządzaniu bezpieczeństwem na stadionach sportowych w Polsce | AWF Katowice 2014 |
Leśniewska Aleksandra | Trener personalny na rynku usług fitness. | AWF Wrocław 2019 |
Smilarczyk Agnieszka | Niezbędnik Urlopowicza – jak bezpiecznie podróżować w wakacje. | Warszawa 2019 |
Miernik Michał | Hotel online. Zbuduj potęgę w internecie albo giń. | Warszawa 2018 |
Title | The Year and number | Publisher | |
---|---|---|---|
Współczesne wyzwania rachunkowości w globalnym otoczeniu. ZN WSB w Poznaniu 66(1)2016. Artykuł: „Economic risks vs tourism sector development – on example of tour enterprises” Bober P., Bodyl B. str 11-22. | 66(1)2016 | WSB Poznań | |
Szkoły wyższe w świetle zmian w zachowaniach nabywców. ZN WSB w Poznaniu 71(6)2016. Artykuł „Alumni Relationship management by University of Tourism in the Context of a Practically-profiled Curriculum (Zarządzanie relacjami uczelni o profilu turystycznym z absolwentami w kontekście prowadzenia praktycznego profilu kształcenia)” Krajewska- Smardz A. str 135-151 | 71(6)2016 | WSB Poznań | |
Kreatywność i innowacyjność w zarządzaniu – egzemplifikacje teoretyczne i empiryczne. Studia Zarządzania i Finansów WSB w Poznaniu 10/2016. Artykuł „Nowa perspektywa kreowania ruchu turystycznego w skansenach województwa podlaskiego” Jalinik M. str 113-124 | Oct-16 | WSB Poznań | |
Studia i Prace Kolegium Zarządzania i Finansów SGH 161/2016 artykuł „Kreatywność i twórcze współdziałanie w sektorze turystycznym” Wójcik D., Czernek K. str. 187-197 | 161/2016 | SGH Warszawa | |
Prace Geograficzne z 145(2016) IGiGP UJ. Artykuły „Postawy społeczności lokalnych wobec Parku Narodowego i rozwoju turystyki na przykładzie miejscowości w otoczeniu Babiej Góry” Zawilińska B. str. 7-3-; „Turystyka filmowa w Sandomierzu” Szpara K., Musz R. str. 31-46; Ocena wielkości ruchu turystycznego w Ośrodku Narciarskim Kotelnica Białczańska w sezonie zimowym 2014/2015” Krzesiwo K. str. 47-70. | 45(2916) | IGiGP UJ Kraków | |
Prace Geograficzne z. 149(2017) IGiGP UJ. Artykuł „Lokalne Organizacje Turystyczne jako czynnik rozwoju regionalnego – ocena funkcjonowania” Stefanowska A., str. 101 – 123. | 149(2017) | IGiGP UJ Kraków | |
Prace Geograficzne z. 152(2018) IGiGP UJ. Artykuły „Potencjalne i funkcjonalne obszary turystyczne n Roztoczu w świetle wyników wielowymiarowej analizy porównawczej – wyzwania i problemy metodyczne” Brzezińska-Wójcik T., Skowronek E. str 33-54; „Lokalizacja usług noclegowych w otoczeniu Rynku Starego Miasta w Warszawie” Derek M., Dycht K. str 55-66; „Tereny nad Wisłą w Warszawie jako miejsce spotkań (w opinii mieszkańców wybranych osiedli)” Duda-Gromada K. str 67-82; „Sieć pieszych szlaków turystycznych w Parku Krajobrazowym Góry Izerskie w północnej Republice Czeskiej” Kołodziejczyk K. str 83-104 | 152(2018) | IGiGP UJ Kraków | |
Biuletyn Uzdrowiskowy 6(65) | 6(65) | Stowarzyszenie Gmin Uzdrowiskowych RP | |
Management Sciences. Nauki o Zarządzaniu 2(23)2018. Artykuły: Museum’s marketing communication tools – results of empirical research. Macalik J. str 12-18; Model of a City Destination Card as a marketing tool of selected Europeans Cities. Drozdowska M., Duda-Seifert M., Faron A. str 19-28; Branding as an essential element of the destination management process using the example of the selected states. Marczak M str 29-40 | 2(23)2018 | Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu | |
Tourism Management vol 70, Feb 2019 | vol 70, Feb 2019 | Elsevier | |
Zeszyty Naukowe Turystyka i rekreacja. WSTiJO z. 22(2)2018 | z. 22(2)2018 | WSTiJO Warszawa | |
Folia Turistica 43/2017 spis treści http://www.folia- turistica.pl/attachments/article/402/FT_43_2017.pdf | 43/2017 | AWF Kraków | |
Folia Turistica 44/2017 (ang) | 44/2017 | AWF Kraków | |
Folia Turistica 45/2017 spis treści http://www.folia-turistica.pl/attachments/article/402/FT_45_2017.pdf | 45/2017 | AWF Kraków | |
Folia Turistica 46/2018 (ang) | 46/2017 | AWF Kraków | |
Folia Turistica 47/2018 spis treści http://www.folia- turistica.pl/attachments/article/402/FT_47_2018.pdf | 47/2017 | AWF Kraków | |
Folia Turistica 48/2018 spis treści http://www.folia- turistica.pl/attachments/article/402/FT_48_2018.pdf | 48/2018 | AWF Kraków | |
Studia i Prace Kolegium Zarządzania i Finansów SGH ZN 164/2018 (artykuł: ”Skuteczność wybranych modeli dyskryminacyjnych na przykładzie branży turystycznej” Gołębiowski G., Pląsek A. str. 9-24) | 164/2018 | SGH | |
Studia i Prace Kolegium Zarządzania i Finansów SGH ZN 170/2018 (artykuł: ”Potencjał turystyczny śródlądowych dróg wodnych województwa pomorskiego” Gus-Puszczewicz A. str. 91-1-4) | 70/2018 | SGH | |
Journal of Modern Sciences 3/38/2018 (artykuły: „Coping with difficult situations by tourism workers (foreign excursion guides)” Stefanek M str.11-27; „Virtual tourism space of cities” Pilarska A., Tomczykowska P. str. 317-334) | 3/38/2018 | WSGE Józefów | |
Prace Naukowe UE we Wrocławiu nr 535 (2018) „Marketing turystyczny” (m in: hotelarstwo, przedsiębiorstwo turystyczne, agroturystyka, promocja/atrakcyjność miasta/uzdrowiska..) (do czytelni) | Nr 535 (2018) | UE Wrocław | |
Informatyka Ekonomiczna 2(48)2018 (artykuł: „The use of tourist mobile applications by the Y generation” Werenowska A. str 86-92) | 2(48)2018 | UE Wrocław | |
Studia Oeconomica Posnaniensia 2018, vol 6 no 10 (tematyka turystyczna, spis treści http://soep.ue.poznan.pl/index.php/pl/numery/opublikowan e | 2018, vol 6 no 10 | UE Poznań | |
Tourism Management vol 71 Feb 2019 | Vol 71 Feb 2019 | Elsevier | |
Tourism Management vol 72 Jun 2019 | vol 72 Jun 2019 | Elsevier | |
Tourism Management vol 73 Aug 2019 | vol 73 Aug 2019 | Elsevier | |
Tourism Management vol 74 Oct 2019 | vol 74 Oct 2019 | Elsevier | |
Annals of Tourism Research Vol 69. 2018 | Vol 69. 2018 | Elsevier | |
Annals of Tourism Research Vol 70. 2018 | Vol 70. 2018 | Elsevier | |
Annals of Tourism Research Vol 72. 2018 | Vol 72. 2018 | Elsevier | |
Annals of Tourism Research Vol 73. 2018 | Vol 73. 2018 | Elsevier | |
Annals of Tourism Research Vol 74. 2019 | Vol 74. 2019 | Elsevier | |
Annals of Tourism Research Vol 76. 2019 | Vol 76. 2019 | Elsevier | |
Annals of Tourism Research Vol 75. 2019 | Vol 75. 2019 | Elsevier | |
Annals of Tourism Research Vol 78, 2019 | Vol 78, 2019 | Elsevier |
Galeria
News
Odwiedziła RPA, Namibię, Botswanę i Zimbabwe. Przejechała osiem i pół tysiąca kilometrów przez sawanny i pustynie, i to ciężarówką.
Bożena Bokota przez 26 dni podróżowała po Afryce Południowej.
Teraz przy herbacie opowie wam o swoich wrażeniach, o tym co widziała i czego doświadczyła podczas tak wyjątkowej wyprawy. Spotkanie, odbędzie się 22 stycznia 2020 r. o godz. 16:00 w pok. 313.
Wydarzenie to jest pierwszym z cyklu „Spotkań przy herbacie” w Vistuli. To inicjatywa Instytutu Turystyki, której celem jest propagowanie tematów związanych z podróżowaniem. Będą frapujące rozmowy i ciekawi ludzie.
Galeria
Kontakt
Instytut Turystyki w Warszawie
Ul. Stokłosy 3
02-787 Warszawa
Tel. 22 45 72 415
Email: tourism@vistula.edu.pl
Pokój 330
współfinansowane ze środków Unii Europejskiej
Akademia Finansów i Biznesu Vistula
Akademia im. Aleksandra Gieysztora w Pułtusku