Indywidualna konsultacja
Umów się z naszymi ekspertami na indywidualną konsultację – pomożemy i doradzimy Ci, jak najlepiej zaplanować swoją przyszłość.
Tryb
Stacjonarne (w tygodniu) Niestacjonarne (w weekendy)
Poziom
I stopnia, licencjackie (3-letnie)
Język wykładowy
polski
Lokalizacja
Warszawa
Liczba specjalności
2
Cena od
7200 zł / rok
Nazwa przedmiotu | Łączna liczba ECTS | Łączna liczba godzin zajęć (ST/NST) |
---|---|---|
Blok wprowadzający | 1 | 30/15 |
Biochemia ogólna z enzymologią | 3 | 25/15 |
Chemia żywności | 3 | 30/15 |
Fizjologia trawienia i wchłaniania (z elementami anatomii) | 4 | 25/15 |
Język obcy I | 4 | 90/75 |
Mikrobiologia ogólna i żywności | 3 | 35/15 |
Ocena żywienia i wyżywienia ludności | 4 | 25/15 |
Podstawy żywienia człowieka | 3 | 35/20 |
Towaroznawstwo żywności | 4 | 25/15 |
Nazwa przedmiotu | Łączna liczba ECTS | Łączna liczba godzin zajęć (ST/NST) |
---|---|---|
Ekologia produkcji żywności i środowiska | 3 | 20/10 |
Fizjologia wysiłku fizycznego z elementami anatomii | 4 | 25/15 |
Język obcy II | 4 | 90/75 |
Podstawy dietetyki | 4 | 35/20 |
Podstawy projektowania jadłospisów | 4 | 30/15 |
Procesy w przetwarzaniu żywności | 4 | 25/15 |
Technologia żywności pochodzenia roślinnego | 3 | 25/15 |
Żywienie kobiet ciężarnych i matek karmiących piersią | 4 | 30/20 |
Nazwa przedmiotu | Łączna liczba ECTS | Łączna liczba godzin zajęć (ST/NST) |
---|---|---|
Alergie i nietolerancje pokarmowe | 2 | 20/15 |
Psychologia żywienia | 2 | 20/10 |
Technologia żywności pochodzenia zwierzęcego | 3 | 25/15 |
Toksykologia żywności | 2 | 15/10 |
Żywienie osób aktywnych fizycznie | 3 | 20/10 |
Żywienie osób starszych | 2 | 15/10 |
Praktyka: Projektowanie jadłospisów i przygotowanie potraw – 3 miesiące | 16 | 480/480 |
Wychowanie fizyczne 1 | 0 | 30/0 |
Nazwa przedmiotu | Łączna liczba ECTS | Łączna liczba godzin zajęć (ST/NST) |
---|---|---|
Analiza i ocena jakości żywności | 2 | 20/10 |
Biologicznie aktywne składniki żywności | 1 | 15/10 |
Technologia przygotowania potraw prozdrowotnych | 2 | 15/10 |
Zasady przechowywania żywności | 2 | 20/10 |
Żywienie dzieci i młodzieży | 2 | 25/15 |
SPEC 1: Podstawy dietoprofilaktyki | 3 | 40/20 |
SPEC 1: Elementy pracy z pacjentem | 2 | 15/10 |
SPEC 2: Sport dla wszystkich (kształtowanie ciała, budowanie kondycji, zajęcia usprawniające) | 3 | 40/20 |
SPEC 2: Suplementy w sporcie | 2 | 15/10 |
SPEC 3: Zaburzenia odżywiania i ich leczenie | 3 | 40/20 |
SPEC 3: Standardy leczenia i aspekty psychodietetyczne w otyłości i bariatrii | 2 | 15/10 |
Praktyka: Poradnictwo dietetyczne – praca z klientem – 3 miesiące | 16 | 480/480 |
Wychowanie fizyczne 2 | 0 | 30/0 |
Nazwa przedmiotu | Łączna liczba ECTS | Łączna liczba godzin zajęć (ST/NST) |
---|---|---|
Postępowanie dietetyczne w chorobach metabolicznych | 3 | 30/15 |
Edukacja żywieniowa i promocja zdrowia | 3 | 50/30 |
Higiena i bezpieczeństwo produkcji żywności | 2 | 25/15 |
Komunikacja z pacjentem (w tym techniki argumentowania) | 2 | 20/10 |
SPEC 1: Podstawy dietoterapii | 3 | 30/15 |
SPEC 1: Poradnictwo dietetyczne – analiza studium przypadku 1 | 2 | 20/10 |
SPEC 2: Żywienie w sportach | 3 | 30/15 |
SPEC 2: Projektowanie potraw dla osób aktywnych | 2 | 20/10 |
SPEC 3: Psychologia zdrowia i żywienia | 3 | 30/15 |
SPEC 3: Psychologia emocji, motywacji i stresu | 2 | 20/10 |
Przedmiot do wyboru 1: Praca z osobami niepełnosprawnymi / Żywność o obniżonej kalorycznosci / Nowoczesne technologie przetwarzania żywności i nowa żywność | 2 | 15/10 |
Przedmiot do wyboru 2: Współczesne trendy w dietetyce / Zasady funkcjonowania cateringu / Kuchnie Narodowe / Podstawy fotografii kulinarnej | 2 | 15/10 |
Plany żywieniowe | 3 | 40/20 |
Prawo własności intelektualnej | 1 | 15/10 |
Proseminarium | 1 | 10/5 |
Seminarium dyplomowe 1 | 2 | 20/10 |
Żywienie kliniczne | 4 | 30/15 |
Nazwa przedmiotu | Łączna liczba ECTS | Łączna liczba godzin zajęć (ST/NST) |
---|---|---|
Postępowanie dietetyczne w chorobach autoimmunologicznych | 2 | 30/15 |
Suplementy diety | 2 | 20/10 |
Dietoterapia nadmiernej masy ciała | 2 | 20/10 |
Dodatki do żywności | 2 | 20/10 |
Przedmiot do wyboru 3: Mikrobiota jelitowa / Dietetyka sportowa / Podstawy nutrigenetyki i nutrigenomiki | 2 | 15/10 |
Przedmiot do wyboru 4: Wegetarianizm i weganizm / Ocena diet alternatywnych / Diety eliminacyjne / Praktyczne aspekty prowadzenia poradni dietetycznej | 2 | 15/10 |
SPEC 1:Podstawy diagnostyki laboratoryjnej | 1 | 20/15 |
SPEC 1:Poradnictwo dietetyczne – analiza studium przypadku 2 | 3 | 20/15 |
SPEC 2:Psychologia sportu | 1 | 20/15 |
SPEC 2:Żywienie specyficznych grup populacyjnych aktywnych fizycznie (dzieci i młodzieży, kobiet i osób starszych/ masters) | 3 | 35/15 |
SPEC 3:Specyfika komunikacji w psychodietetyce | 1 | 20/15 |
SPEC 3:Psychologia odżywiania i odchudzania | 3 | 35/15 |
Podstawy fitoterapii | 2 | 20/10 |
Poradnictwo dietetyczne | 2 | 25/15 |
Psychodietetyka | 1 | 20/10 |
Seminarium dyplomowe 2 | 8 | 20/10 |
Żywność funkcjonalna | 1 | 15/10 |
* Część zajęć może być realizowana z wykorzystaniem technik kształcenia na odległość.
Dietetyk to odpowiedzialny zawód. Od jego pracy zależy zdrowie, kondycja i samopoczucie klientów. Dzięki studiom I stopnia na kierunku Dietetyka w warszawskiej Szkole Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula zyskasz uprawnienia do pracy jako dietetyk.
Nauczysz się określać wpływ poszczególnych składników żywności na funkcjonowanie organizmu zdrowego człowieka, czyli na jego kondycję fizyczną, wydolność organizmu, kondycję psychiczną, ogólny nastrój czy wygląd skóry. Zyskasz wiedzę o tym, jak zaoferować klientom indywidualne podejście, jak dobierać składniki diety idealnie dopasowane do ich potrzeb, celów, zwyczajów, a nawet narodowości. Dowiesz się, jak identyfikować i korygować błędy żywieniowe.
W trakcie studiów będziesz korzystać z profesjonalnego laboratorium, które znajduje się na terenie uczelni. Zdobędziesz wiedzę na temat różnych technologii przetwarzania żywności oraz sposobów komponowania potraw tak, by uzyskać założoną wartość odżywczą.
Podczas studiów dietetycznych zdobędziesz wiedzę, która pozwoli ci poprawiać jakość życia innych ludzi dzięki zmianie sposobu ich żywienia. Nauczysz się również dobrych praktyk w podejściu do klientów, dlatego po skończeniu studiów nawiążesz z nimi doskonały kontakt. Zyskasz umiejętność krytycznej oceny skuteczności różnych diet – dowiesz się, które z tych najmodniejszych są naprawdę skuteczne. Może stworzysz swoją własną dietę?
W trakcie studiów na kierunku Dietetyka w warszawskiej Szkole Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula możesz wziąć udział w inspirujących konferencjach naukowych, również o skali międzynarodowej. Zyskasz wiedzę, doświadczenie i poznasz środowisko. Otrzymasz także “certyfikat uczestnictwa” potwierdzający twoje nowe kompetencje.
Perspektywy zawodowe po kierunku Dietetyka w Warszawie
Dietetyk to satysfakcjonujący zawód. Umożliwia połączenie pracy z misją pomagania drugiemu człowiekowi. To kariera z ogromnymi perspektywami. Coraz więcej osób ma świadomość wartości jaką jest zdrowy tryb życia i szuka profesjonalnej pomocy i wsparcia.
Staże i praktyki studenckie – dietetyka, Warszawa
Studia dietetyczne to doskonała okazja do zdobycia teoretycznej, ale również praktycznej wiedzy. Cenne doświadczenie zyskasz, podejmując praktyki i staże. Zrealizujesz je w wiodących firmach, z którymi współpracujemy. Dzięki temu postawisz pierwsze kroki w zawodzie i wzbogacisz swoje CV. Odkryjesz specyfikę pracy w wybranym przez Ciebie obszarze. Poznasz ludzi i nawiążesz cenne kontakty. To doświadczenie otworzy przed Tobą wiele zawodowych możliwości. Zdobędziesz ekscytującą i bardzo dobrze płatną pracę.
Praktyki zawodowe na kierunku DietetykaUczelnie Vistula oferują bogaty system stypendialny, który pozwoli ci realnie obniżyć koszty nauki. Możesz ubiegać się o stypendium socjalne, stypendium za wyniki w nauce, osiągnięcia sportowe i artystyczne oraz o zapomogę. Oferujemy także różne promocje. Możesz z nich skorzystać.
Sprawdź dostępne opcjeGdzie mogę znaleźć cennik studiów?
Cennik studiów dostępny jest na stronach dotyczących poszczególnych kierunków, jak również w zakładce WAŻNE DOKUMENTY – OPŁATY ZA STUDIA.
Czy są jakieś promocje dla nowych kandydatów?
Tak, zapraszamy do zakładki KANDYDAT- OFERTY SPECJALNE, gdzie można znaleźć szczegóły, dotyczące aktualnych promocji dla nowych kandydatów na studia.
Jak korzystać z zajęć online?
Poprzez platformę Platon, na której znajdują się stosowne instrukcje.
Jestem studentem, czy mogę zapłacić za studia na Uczelni?
Tak, możesz przyjść do Kwestury i tam zapłacić – gotówką lub kartą.
Chcę otrzymać zwrot pieniędzy, jak to zorganizować?
Napisz na adres: refund@vistula.edu.pl. Zapoznaj się także z treścią umowy, §4, streszczenie 8-16.
Jestem studentem, chcę opłacić kolejny semestr/rok.
Napisz na adres: kwestura@vistula.edu.pl ze swojego studenckiego konta pocztowego i poproś o fakturę. Wszystkie informacje o kolejnych płatnościach dostępne są w systemie USOS na koncie studenta.
Gdzie znajdę informację na temat sesji egzaminacyjnej?
Terminy sesji egzaminacyjnej podane są w organizacji roku akademickiego na: https://www.vistula.edu.pl/student/dziekanat/organizacja-roku-akademickiego. Każdy wykładowca ma obowiązek poinformować studenta o terminie egzaminu/zaliczenia.
Gdzie znajdę plan zajęć?
Plan zajęć znajduje się w USOSweb (Uniwersytecki System Obsługi Studiów). Link do USOSweb znajduje się na stronie www Uczelni, w zakładce Intranet. Każdy student po zalogowaniu się widzi swój indywidualny plan.
Jak mogę odebrać swoją legitymację?
Legitymacje studentów I semestru są do odbioru na recepcji Uczelni, pozostałe legitymacje należy odebrać w Dziekanacie.
Sprawdź pełne FAQ dotyczące naszych uczelni
Przejdź do FAQGodziny pracy:
Poniedziałek – piątek: 9:00 – 17:00
Dział Rekrutacji
Dyrektor
Katarzyna Broniszewska
tel.: +48 22 45 72 400
e- mail: k.broniszewska@vistula.edu.pl/
rekrutacja@vistula.edu.pl
Specjalista ds. rekrutacji studentów
Anastasiia Lasiichuk
tel.: +48 22 45 72 404
e-mail: a.lasiichuk@vistula.edu.pl
Pokój:
pok. 28