DNI OTWARTE ONLINE -30% RABAT NA STUDIA Skorzystaj teraz

Strona główna / Uczelnia / Kadra / dr hab. inż. Eliza Gruczyńska-Sękowska

dr hab. inż. Eliza Gruczyńska-Sękowska

dr hab. inż. Eliza Gruczyńska-Sękowska
e-mail: e.gruczynska-sekowska@vistula.edu.pl
Wydział: Turystyki i Rekreacji
Kierunek kształcenia: Dietetyka

Dyplom magistra inżyniera technologii chemicznej otrzymała w 1997 r. na Wydziale Chemii Spożywczej i Biotechnologii Politechniki Łódzkiej. W 2002 r. obroniła doktorat w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie na Wydziale Technologii Żywności, stając się inżynierem nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia. Od 2013 r. doktor habilitowany nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia w specjalności chemia żywności; Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Wydział Nauk o Żywności.

W latach 2008-2009 pełniła funkcję kierownika laboratorium chemii żywności na Wydziale Chemii i Biochemii Uniwersytetu  w Lethbridge (Kanada).

Odbyła następujące staże i szkolenia: 27 VI 2007 – 31 XII 2009 Canada, University of Lethbridge, Department of Chemistry and Biochemistry, Post-Doctoral Fellowship; 3-4 X 2009 Canada, Ontario, Toronto, 23rd Meeting of the Canadian Section of the AOCS, Crystallization of Lipids, Nucleation to Application, Workshop.

Zainteresowania dydaktyczne/badawcze:

  • badania składu chemicznego i zawartości lipidów w owocach preriowych rosnących
    na obszarze Kanady;
  • zastosowanie przeestryfikowania enzymatycznego w wytwarzaniu i stabilizacji lipidów strukturyzowanych zero trans do zastosowań wysokotemperaturowych;
  • otrzymywanie lipidów strukturyzowanych w środowiskach o subkrytycznie niskiej zawartości wody.
Uczelnia realizuje projekty
współfinansowane ze środków Unii Europejskiej
Akademia Finansów i Biznesu Vistula

Akademia Finansów i Biznesu Vistula

Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa Vistula

Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa Vistula

Ta strona internetowa wykorzystuje ciasteczka (cookies), by polepszyć Twój komfort korzystania z naszej strony. Aby nadal móc korzystać z tej strony, musisz wyrazić zgodę na nasze wykorzystanie tych plików. Sprawdź szczegóły.