prof. dr hab. Ewelina Hallmann
prof. dr hab. Ewelina Hallmann
e-mail: e.hallmann@vistula.edu.pl
Wydział: Turystyki i Rekreacji
Kierunek kształcenia: Dietetyka
Absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie; doktor habilitowany nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia, specjalność: żywność ekologiczna. Pracownik naukowo-dydaktyczny Wydziału Żywienia Człowieka, SGGW; jest pracownikiem Katedry Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej na tym Wydziale. W swojej aktywności badawczej zajmuje się różnymi aspektami jakości surowców i produktów pochodzących z produkcji ekologicznej w porównaniu do ich odpowiedników z produkcji konwencjonalnej. Opracowuje i wdraża w życie nowoczesne metody analizy żywności z uwzględnieniem najnowszych technik i wykorzystania sprzętu analitycznego. Interesuje się również wpływem żywności ekologicznej na zdrowie ludzi i zwierząt, rozwojem rolnictwa ekologicznego w Polsce, Europie i na świecie oraz rozwojem wielofunkcyjnym obszarów wiejskich. Dr hab. Ewelina Hallmann jest współrealizatorem krajowych i międzynarodowych projektów badawczych oraz popularyzacyjno-edukacyjnych. Zajmuje się również szeroko zakrojonym upowszechnianiem wiedzy na temat jakości żywności ekologicznej i składu surowcowego owoców i warzyw. Jest autorem 163 naukowych i popularno-naukowych publikacji, w tym ponad 66 uwzględnionych w bazie Web of Sciences oraz 97 publikacji w monografiach i publikacji popularno-naukowych.
Zainteresowania dydaktyczne/badawcze:
- żywność ekologiczna produkcja i jakość;
- zanieczyszczenia w żywności ekologicznej i konwencjonalnej;
- zawartość związków biologicznie czynnych w owocach i warzywach;
- wpływ rolnictwa ekologicznego na wartość odżywczą owoców i warzyw.