dr inż. Agata Fabiszewska
dr inż. Agata Fabiszewska
E-mail: a.fabiszewska@vistula.edu.pl
Wydział: Turystyki i Rekreacji
Kierunek kształcenia: Dietetyka
Absolwentka Międzywydziałowego Studium Biotechnologii Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Doktorat obroniony z wyróżnieniem realizowany na Wydziale Nauk o Żywności SGGW w Warszawie. Wieloletni wykładowca chemii nieorganicznej i ogólnej, organicznej, chemii żywności SGGW w Warszawie i Szkoły Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula. Naukowiec, dydaktyk, opiekun koła naukowego, promotor prac dyplomowych. Autorka i współautorka oryginalnych artykułów badawczych, prac przeglądowych i rozdziałów w monografiach naukowych z zakresu biotechnologii w przemyśle spożywczym oraz biokatalizy.
Zainteresowania dydaktyczne/badawcze:
- fizjologia drożdży niekonwencjonalnych;
- biokataliza;
- biotransformacje z udziałem lipaz;
- produkcja oleju mikrobiologicznego.