dr hab. inż. Ewa Gondek
dr hab. inż. Ewa Gondek
e-mail: e.gondek@vistula.edu.pl
Wydział: Turystyki i Rekreacji
Kierunek kształcenia: Dietetyka
Pracownik Instytutu Nauk o Żywności SGGW. Nauczyciel akademicki z wieloletnim stażem, promotor 100 prac dyplomowych, promotor w trzech przewodach doktorskich. Odbywała liczne szkolenia i staże naukowe w kraju i za granicą. Autorka lub współautorka ponad stu oryginalnych prac badawczych, z zakresu nauk o żywności oraz licznych monografii i podręczników akademickich. Współpracuje z wieloma ośrodkami naukowymi oraz producentami żywności w zakresie projektowania nowych produktów, ekspert PARP. Realizator lub kierownik wielu projektów badawczych KBN, NCBiR, 7PR UE. Redaktor czasopisma naukowego z listy A MNiSW.
Zainteresowania dydaktyczne/badawcze:
- żywienie człowieka;
- dietetyka;
- żywność funkcjonalna;
- projektowanie produktów i potraw prozdrowotnych;
- technologia żywności;
- inżynieria żywności;
- techniki w badaniu i przetwórstwie żywności;
- dodatki do żywności;
- biotechnologia żywności.