KONKURS „WAWRZYN POLSKIEJ TURYSTYKI KULINARNEJ”

„Wawrzyn Polskiej Turystyki Kulinarnej” to ogólnopolski konkurs organizowany przez Szkołę Główną Turystyki i Hotelarstwa Vistula. Jego celem jest wyłonienie oraz promowanie najciekawszych inicjatyw związanych z turystyką kulinarną – od tradycyjnych wyrobów regionalnych, przez kulinarne szlaki czy obiekty, aż po doświadczenia smakowe oferowane w miastach, a także na wsi. Konkurs doceniają zarówno instytucje, jak i pojedyncze osoby, które – poprzez swoją pasję i zaangażowanie – przyczyniają się do nieustannego rozwoju oraz popularyzacji kulinarnego dziedzictwa Polski.
Idea konkursu
Konkurs „Wawrzyn Polskiej Turystyki Kulinarnej” powstał z inicjatywy Szkoły Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula, aby wyróżnić i promować najbardziej atrakcyjne, innowacyjne oraz przyjazne turystom produkty turystyki kulinarnej w Polsce. Sekundarnym, acz równie istotnym celem jest również wspieranie inicjatyw regionalnych i lokalnych kreujących unikatowe produkty kulinarne oraz honorowanie osób, które swoim zaangażowaniem przyczyniają się do rozwoju i popularyzacji turystyki kulinarnej. Organizatorom konkursu szczególnie zależy na inspirowaniu kolejnych firm i instytucji z branży do tworzenia atrakcyjnych i przyjaznych dla turystów ofert kulinarnych.
O konkursie
Zapraszamy do udziału wszystkie firmy, instytucje i osoby związane z branżą turystyki kulinarnej – od producentów regionalnych wyrobów, przez organizatorów wydarzeń, aż po gospodarstwa agroturystyczne czy restauracje. Udział w konkursie jest bezpłatny. Zgłoszenia ocenia niezależne grono ekspertów, a każdy uczestnik może zgłosić maksymalnie dwa różne projekty.
Kategorie zgłoszeń:
- Rzecz – wyrób kulinarny;
- Kulinarne wydarzenie cykliczne;
- Pakiet usług turystyki kulinarnej – kulinarna impreza turystyczna;
- Obiekt turystyki kulinarnej;
- Szlak kulinarny;
- Miejsce;
- Doświadczenie kulinarne w turystyce wiejskiej;
- Doświadczenie kulinarne w turystyce miejskiej;
- Edukacja w turystyce kulinarnej;
- Osobowość turystki kulinarnej
Zgłoszenia: przyjmujemy wyłącznie przez formularz online dostępny na stronie konkursu
Harmonogram
- 22 maja 2025 r. – inauguracja konkursu
- 22 maja – 30 sierpnia 2025 r. – termin nadsyłania zgłoszeń
- 12 września 2025 r. – ogłoszenie wyników i rozstrzygnięcie konkursu
- 18 września 2025 r. – uroczysta Gala wręczenia statuetek „Wawrzyn”
Dokumenty do pobrania
*Formularz zgłoszeniowy należy przesłać do 30 sierpnia 2025 r. na adres: kulinarnywawrzyn@vistula.edu.pl
Kontakt
E-mail: kulinarnywawrzyn@vistula.edu.pl
Telefon: +48 501 838 985
Facebook
Instagram