Strona główna / Uczelnia / KONKURS „WAWRZYN POLSKIEJ TURYSTYKI KULINARNEJ”

KONKURS „WAWRZYN POLSKIEJ TURYSTYKI KULINARNEJ”

„Wawrzyn Polskiej Turystyki Kulinarnej” to ogólnopolski konkurs organizowany przez Szkołę Główną Turystyki i Hotelarstwa Vistula. Jego celem jest wyłonienie oraz promowanie najciekawszych inicjatyw związanych z turystyką kulinarną – od tradycyjnych wyrobów regionalnych, przez kulinarne szlaki czy obiekty, aż po doświadczenia smakowe oferowane w miastach, a także na wsi. Konkurs doceniają zarówno instytucje, jak i pojedyncze osoby, które – poprzez swoją pasję i zaangażowanie – przyczyniają się do nieustannego rozwoju oraz popularyzacji kulinarnego dziedzictwa Polski.

Idea konkursu

Konkurs „Wawrzyn Polskiej Turystyki Kulinarnej” powstał z inicjatywy Szkoły Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula, aby wyróżnić i promować najbardziej atrakcyjne, innowacyjne oraz przyjazne turystom produkty turystyki kulinarnej w Polsce. Sekundarnym, acz równie istotnym celem jest również wspieranie inicjatyw regionalnych i lokalnych kreujących unikatowe produkty kulinarne oraz honorowanie osób, które swoim zaangażowaniem przyczyniają się do rozwoju i popularyzacji turystyki kulinarnej. Organizatorom konkursu szczególnie zależy na inspirowaniu kolejnych firm i instytucji z branży do tworzenia atrakcyjnych i przyjaznych dla turystów ofert kulinarnych.

O konkursie

Zapraszamy do udziału wszystkie firmy, instytucje i osoby związane z branżą turystyki kulinarnej – od producentów regionalnych wyrobów, przez organizatorów wydarzeń, aż po gospodarstwa agroturystyczne czy restauracje. Udział w konkursie jest bezpłatny. Zgłoszenia ocenia niezależne grono ekspertów, a każdy uczestnik może zgłosić maksymalnie dwa różne projekty.

Kategorie zgłoszeń:

  • Rzecz – wyrób kulinarny;
  • Kulinarne wydarzenie cykliczne;
  • Pakiet usług turystyki kulinarnej – kulinarna impreza turystyczna;
  • Obiekt turystyki kulinarnej;
  • Szlak kulinarny;
  • Miejsce;
  • Doświadczenie kulinarne w turystyce wiejskiej;
  • Doświadczenie kulinarne w turystyce miejskiej;
  • Edukacja w turystyce kulinarnej;
  • Osobowość turystki kulinarnej

Zgłoszenia: przyjmujemy wyłącznie przez formularz online dostępny na stronie konkursu

Harmonogram

  • 22 maja 2025 r. – inauguracja konkursu
  • 22 maja – 30 sierpnia 2025 r. – termin nadsyłania zgłoszeń
  • 12 września 2025 r. – zakończenie konkursu, rozstrzygnięcie i ogłoszenie wyników
  • 18 września 2025 r. – uroczysta Gala wręczenia statuetek „Wawrzyn”

Wydarzenie „Gala wręczenia Wawrzynu Polskiej Turystyki Kulinarnej”, które odbędzie się 18 września 2025 roku, zostało objęte honorowym patronatem Ministerstwa Sportu i Turystyki oraz Polskiej Organizacji Turystycznej.

Dokumenty do pobrania

Regulamin Konkursu „Wawrzyn Polskiej Turystyki Kulinarnej”
Formularz zgłoszeniowy

*Formularz zgłoszeniowy należy przesłać do 30 sierpnia 2025 r. na adres: kulinarnywawrzyn@vistula.edu.pl

Kontakt

E-mail: kulinarnywawrzyn@vistula.edu.pl
Telefon: +48 501 838 985
Facebook
Instagram

Uczelnia realizuje projekty
współfinansowane ze środków Unii Europejskiej
Akademia Finansów i Biznesu Vistula

Akademia Finansów i Biznesu Vistula

Akademia  im. Aleksandra  Gieysztora  w Pułtusku

Akademia im. Aleksandra Gieysztora w Pułtusku

Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa Vistula

Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa Vistula

Filia w Gdańsku, Tczewie, Braniewie

Filia w Gdańsku, Tczewie, Braniewie

Filia w Olsztynie i Kętrzynie

Filia w Olsztynie i Kętrzynie

Ta strona internetowa wykorzystuje ciasteczka (cookies), by polepszyć Twój komfort korzystania z naszej strony. Aby nadal móc korzystać z tej strony, musisz wyrazić zgodę na nasze wykorzystanie tych plików. Sprawdź szczegóły.