SGTiH Vistula podpisała porozumienie o współpracy z Technikum Hotelarsko-Turystyczno-Gastronomicznym nr 21 w Warszawie

13 listopada 2025 roku w Gabinecie Rektora Szkoły Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula odbyło się spotkanie władz Uczelni z przedstawicielami Technikum Hotelarsko-Turystyczno-Gastronomicznego nr 21 w Warszawie. Zwieńczyło je uroczyste podpisanie Porozumienia o Współpracy pomiędzy obiema instytucjami.
W spotkaniu uczestniczyli: rektor i prof. SGTiH Vistula, dr hab. Krzysztof Celuch, dziekan wydziału turystyki i rekreacji dr inż. Elżbieta Kopciuszewska oraz koordynator ds. współpracy ze szkołami średnimi dr Barbara Pędraszewska, a ze strony szkoły średniej – wicedyrektor mgr Adam Gardyna oraz kierownik szkolenia praktycznego mgr Małgorzata Mirska. Dokument otwiera nowy rozdział we współpracy pomiędzy uczelnią wyższą a szkołą średnią o profilu hotelarsko-turystyczno-gastronomicznym.
Celem współpracy jest efektywne wspieranie rozwoju uczniów poprzez umożliwienie im pogłębiania zainteresowań w obszarze dietetyki, turystyki, rekreacji oraz turystyki i hotelarstwa – kierunków prowadzonych na Wydziale Turystyki i Rekreacji SGTiH Vistula. Porozumienie zakłada m.in. popularyzację oferty badawczo-dydaktycznej Uczelni, rozwój kompetencji młodzieży oraz przygotowanie jej do świadomego wyboru dalszej ścieżki edukacyjnej.
Wspólne działania obejmować będą organizację warsztatów, wykładów, seminariów oraz wydarzeń tematycznych, które wzbogacą program nauczania w szkole średniej i pozwolą uczniom zetknąć się z akademickim środowiskiem. Współpraca ma wspierać przygotowanie młodych ludzi do podjęcia studiów, uzyskania tytułów licencjata i magistra oraz zdobycia kwalifikacji potwierdzonych na poziomie VI i VII Polskiej Ramy Kwalifikacji.
Podpisane porozumienie stanowi ważny krok w integracji środowiska akademickiego i szkolnego. Wspiera rozwój kompetencji uczniów, promuje zdrowy styl życia, aktywność turystyczną oraz pomaga lepiej przygotować młodzież do wyzwań współczesnego rynku pracy.