dr inż. Piotr Dominik
dr inż. Piotr Dominik
e-mail: p.dominik@vistula.edu.pl
Wydział: Turystyki i Rekreacji
Kierunek kształcenia: Turystyka i Rekreacja
Absolwent Wydziału Nauk o Żywności (Technologii Żywności) SGGW, doktor nauk rolniczych; ukończył studia doktoranckie z zakresu oceny jakości żywności, studium analityki medycznej oraz studia pedagogiczne; studiował na uniwersytetach niemieckich w Trier, Freiburgu i Bremen; współzarządzał rodzinnym obiektem hotelarskim w Niemczech w latach 1987-1989; w latach 2005-2006 główny specjalista ds. szkoleń i kształcenia kadr hotelarsko-gastronomicznych PZH; w latach 2011-2013 ekspert do spraw HORECA w Instytucie Wiedzy i Umiejętności; prelegent, konsultant i trener w zakresie turystyki kulinarnej oraz wykorzystania tradycyjnych produktów kulinarnych współpracujący z Urzędem Marszałkowskim Mazowsza; autor podręczników akademickich, monografii, rozdziałów w monografiach oraz artykułów naukowych z zakresu żywienia, gastronomii i hotelarstwa oraz turystyki kulinarnej; członek Kolegium Wydawniczego oraz Rady Redakcyjnej Zeszytów Naukowych Almamer; zastępca redaktora naczelnego czasopisma naukowego Problems of Tourism and Recreation wydawanego przez SGTiH; członek Kolegium Redakcyjnego i redaktor tematyczny Zeszytów Naukowych Uczelni Vistula; współpracuje z czasopismami branżowymi: Hotelarz, Przegląd Gastronomiczny, Hotel Polska i Horeca; koordynator porozumienia SGTiH z hotelami Westin, Sheraton i Bristol; opiekuje się Studenckim Kołem Naukowym „Dietetyk” SGTiH, Studenckim Kołem Hotelarstwa SGTiH oraz Klubem Turystyki Kulinarnej SGTiH.
Zainteresowania badawcze:
- tradycyjne kulinaria w turystyce;
- turystyka kulinarna;
- organizacja usług gastronomicznych;
- kuchnie regionalne;
- kształcenie kadry hotelarsko-gastronomicznej;
- komunikacja i kompetencje interpersonalne;
- rozwój hotelarstwa krajowego i zagranicznego;
- żywienie osób o zwiększonej aktywności fizycznej.