DNI OTWARTE ONLINE - 30% RABAT NA STUDIA Skorzystaj teraz

Strona główna / Nauka i badania / Konferencje / Konferencja pt. „Turystyka kulinarna na rzecz zrównoważonego rozwoju”

Konferencja pt. „Turystyka kulinarna na rzecz zrównoważonego rozwoju”

Konferencja pt. „Turystyka kulinarna na rzecz zrównoważonego rozwoju”

Start: 19.10, godz. 9:00

Koniec: 20.10, godz. 12:30

Link do transmisji I dnia konferencji: Link

Link do transmisji II dnia konferencji: Link

O konferencji

Słowo od organizatorów:

Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa Vistula wraz z partnerem wydarzenia ma przyjemność zaprosić już po raz siódmy na konferencję naukowo-branżową poświęconą turystyce kulinarnej.

Wydarzenie odbędzie się w dniach 19-20 pazdziernika 2023 r. i będzie przeprowadzone w formule online. Rozpoczęcie konferencji o godzinie 9:00.

Udział w konferencji jest bezpłatny. Serdecznie zapraszamy!

Cel konferencji:

Celem tegorocznej konferencji jest prezentacja prac, wymiana poglądów oraz wspólna dyskusja nad kierunkami i perspektywami rozwoju turystyki kulinarnej. Wymiana doświadczeń oraz prezentacja wyników badań dotyczących dziedzictwa kulinarnego oraz kreowanie zrównoważonego rozwoju regionalnego w oparciu o wydarzenia związane z turystyką kulinarną.

Priorytetowe działania, mające służyć rozwojowi turystyki zrównoważonej, obejmują:

  • propagowanie przez turystykę zdrowego stylu życia w harmonii z przyrodą, kreowanie otwartości i tolerancji,
  • dążenie do zachowania i ochrony zasobów przyrody oraz rdzennej kultury,
  • włączenie do rozwoju turystyki w regionach ich mieszkańców (już na etapie planowania) oraz kreowanie nowych źródeł dochodów ludności,
  • ukierunkowanie branży turystycznej na zmniejszenie ilości odpadów oraz oszczędność energii i wody, stymulowanie proekologicznych zachowań wśród kadry turystycznej, lokalnych społeczności i turystów,
  • promowanie polityki otwartego systemu rynkowego w turystyce, wolnej wymiany usług turystycznych podporządkowanej zasadom zrównoważonego rozwoju i respektującej prawo ochrony środowiska.

Konferencja jest wydarzeniem cyklicznym – to już nasza szósta edycja!

Poprzednie konferencje podejmowały następujące tematy:

  • 2021 r. – Turystyka kulinarna – tradycja i innowacyjność.
  • 2020 r. – Edukacyjna rola turystyki kulinarnej w rozwoju regionalnym.
  • 2019 r. – Międzykulturowa turystyka kulinarna pokoleń.
  • 2018 r. – Kulinaria w kształtowaniu produktu turystycznego. Teoria i praktyka.
  • 2017 r. – Kulinaria – wizytówka regionów turystycznych.
  • 2016 r. – Miejsce żywności tradycyjnej w kulturze, turystyce i dietetyce.

Odbiorcy konferencji:

Wydarzenie jest skierowane do następujących grup odbiorców:

  • przedstawicieli nauki, badaczy, dydaktyków,
  • przedstawicieli sektora turystycznego i samorządów lokalnych,
  • przedstawicieli regionalnych organizacji turystycznych, stowarzyszeń, biur podróży, organizatorów i animatorów wydarzeń turystycznych,
  • producentów i dystrybutorów żywności tradycyjnej,
  • gestorów bazy hotelarskiej, agroturystycznej i gastronomicznej,
  • osób zainteresowanych rozwojem lokalnym, tworzeniem i wykorzystywaniem lokalnych marek turystycznych i kształtowaniem kanonu kuchni polskiej,
  • nauczycieli szkół średnich, studentów, uczniów branżowych szkół średnich.

Program konferencji: Turystyka kulinarna na rzecz zrównoważonego rozwoju

I Dzień Konferencji 19.10.2023 (czwartek)

  • 9.00 – Rozpoczęcie konferencji (spot Mazowsza), powitanie uczestników dr inż. Piotr Dominik
  • 9.30 – Powitanie uczestników przez JM Rektora SGTiHVistula, dr hab. Krzysztofa Celucha, prof. SGTiHV
  • 9.45 – Wystąpienie pana Rafała Szmytke, Prezesa Polskiej Organizacji Turystycznej
  • 10.00 – dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek – wykład wprowadzający: Zrównoważony rozwój i turystyka kulinarna, jak to połączyć?

I Blok tematyczny:

  • 10.30 – 10.50  – prof. dr hab. Ewa Czarniecka-Skubina, SGGW – Polska kuchnia regionalna i produkty regionalne współcześnie
  • 10.50 – 11.10  – dr inż. Joanna Nowicka, Akademia Nauk Stosowanych – Ekologistyka i turystyka – współpraca na rzecz zrównoważonego rozwoju
  • 11.10 – 11.30 – dr Joanna Omieciuch, Uniwersytet w Siedlcach – Turystyka kulinarna w zgodzie z naturą
  • 11.30 – 11.50 – Karolina Pruchniewicz, Prawo Akoholowe – Od winnicy do kielicha. Prawne rozwiązania dla zrównoważonego rozwoju
  • 11.50 – 12.10 – Hubert Gonera, Landbrand – Turystyka kulinarna szansa na zrównoważoną ofertę turystyczną dla Basenu Morza Bałtyckiego. Przykład projektu BASCIL
  • 12.10 – 12.30 – dr Piotr Majdak, Krzysztof Błoński, AWF Warszawa –Dziedzictwo kulinarne jako czynnik rozwoju turystyki zrównoważonej: przykład serbskiej Wojwodiny
  • 12.30 – 12.50 – dr Piotr Geise, SGTiHV  – Wyspa Hiddensee, konsekwencja działania prowadząca do zrównoważonego rozwoju
  • 12.50 – 13.10 – dr hab. Michał Roman, SGGW – Turystyka w czasach pandemii covid-19: przegląd badań naukowych
  • 13.30 – 14.00 – przerwa obiadowa

II Blok tematyczny:

  • 14.00 – 14.20 – prof. dr hab. Andrzej Kowalczyk, Uniwersytet Warszawski – Street food – między tradycją a globalizacją – ujęcie geograficzne
  • 14.20 – 14.30 – dr Dominik Borek, dyrektor Dep.Turystyki MSiT. MSiT, SGH – Gastronomia jako obszar regulacji przez ministra właściwego ds. turystyki
  • 14.30 – 14. 40 – Krzysztof Steiman, w-ce dyrektor Dep. Marketingu i Komunikacji POT – Polskie miasta w prestiżowym Przewodniku Michelin Guide
  • 14.40 – 15.00 – Natalia Boitot, Urząd Miasta Stołecznego warszawy. BWM, Zespół Inicjatyw Międzynarodowych, Anna Przyłuska-Kwiatkowska, Stołeczne Biuro Turystyki UM Warszawa – Warszawski Food Lab – innowacje na rzecz ograniczenia marnowania żywności. Zrównoważony rozwój – Turystyka kulinarna Warszawy
  • 15.00 – 15. 20 – dr inż. Magdalena Woźniczko, Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania – Turystyka kulinarna a zrównoważony rozwój miasta Łodzi
  • 15.20 – 15.40 – dr Małgorzata Butitta – Italia i Italiani – tożsamość kulinarna w genach
  • 15.40  – 16.00 – Elżbieta Tomczyk Miczka, Fundacja Eurointegracja – W krainie szczęśliwej świni  oraz  Mintuu Toikka, Fundacja Ecohuelva – When ecology meet health
  • 16.00 – 16.20 – Karol Przybylak, Biokurier – Konserwa jako produkt turystyczny
  • 16.20 – 16.40 – Aleksandra Chabiera – Kulinarne wykopaliska. O archeologii żywności

Zakończenie I dnia konferencji

II Dzień Konferencji 20.10.23 (piątek)

  • 9.00 – Rozpoczęcie drugiego dnia konferencji – dr inż. Piotr Dominik
  • 9.00 – 9.20 – dr Małgorzata Szymańska, Uniwersytet MC-S w Lublinie – Rola produktów lokalnych w zrównoważonym rozwoju
  • 9.20 – 09.40 – Łukasz Modelski  – Organizacja kulinarnych imprez w Zamku Liw w kontekście zrównoważonego rozwoju turystyki
  • 9.40 – 10.00– dr Bogdan Gałązka – Lokalność, użyteczność, oszczędność. Role z przeszłości w służbie zrównoważonego rozwoju turystyki kulinarnej
  • 10.00 – 10.20 – dr Magdalena Kubal-Czerwińsk, Uniwersytet Jagieloński, WGiG, IG – Czy kultura wpływa na perspektywy i strategie postępowania szefów kuchni w ograniczaniu marnowania żywności w restauracjach? – przyczynek do dyskusji
  • 10.20 – 10.40 – Anna Kornelia Jędrzejewska, Pałac Ostromecko-Miejskie Centrum Kultury w Bydgoszczy – Od źródła Marii do Doliny Wisły. Dziedzictwo kulinarne w Pałacach Ostromecko – Miejskie Centrum Kultury w Bydgoszczy.
  • 10.40 – 11.00 – Agnieszka Kuś, Patrzę i jem – Jewish Food, Tour of Poland – żydowska wycieczka kulinarna
  • 11.00 – 11.20 – Żaneta Zatorska, Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie – Smaki Małopolski – kulinarne wizytówki regionu
  • 11.20 – 11.40  – dr inż Marlena Pielak, SGGW – Oferta wegańska jako element zrównoważonego rozwoju
  • 12.00 – Dyskusja i podsumowanie części plenarnej
  • 12.30 – 15.00 – Warsztat: „Od idei do działania” – narzędzia turystyki kulinarnej na rzecz zrównoważonego rozwoju. Prowadzący/ moderator warsztatu:  dr inż. Piotr Dominik

Organizatorzy zastrzegają, iż program może ulec zmianie

Partner Wydarzenia:

Samorząd Województwa Mazowieckiego

Prelegenci:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Orientalista, badaczka kultury kulinarnej, autorka książek, kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS. Zdobywczyni nagród kulinarnych w tym: wielu Gourmand World Cookbook Awards, Prix de la Littérature Gastronomique, Diamond Cuisine Award i Nagrody Magellana. Zajmuje się badaniami nad historią i antropologią jedzenia, a także turystyką oraz dyplomacją kulinarną. Prowadzi kursy, szkolenia oraz wykłady. Przygotowuje programy i strategie z zakresu turystyki oraz dyplomacji kulinarnej. Promuje kuchnię polską za granicą. Prowadziła wykłady o polskiej kulturze kulinarnej dla Guangdong University of Foreign Studies, Pekińskiego Uniwersytetu Studiów Międzynarodowych Er Wai czy Chulalongkorn University w Bangkoku.

Czytaj mniej

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Orientalista, badaczka kultury kulinarnej, autorka książek, kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS. Zdobywczyni nagród kulinarnych w tym: wielu Gourmand World C…

Czytaj więcej

Elżbieta Tomczyk-Miczka

Dyrektor biura Małopolskiej Organizacji Turystycznej oraz specjalista ds. promocji.  Całe życie związana z turystyką, mimo ukończenia Wydziału Prawa i Administracji na Uniwersytecie Jagiellońskim i studiów podyplomowych w zakresie organizacji produkcji filmowej w Łódzkiej Filmówce. Kilkanaście lat doświadczeń z własnego Biura Turystycznego „Krakus”, które obecnie prowadzi, pilot wycieczek zagranicznych. Dziennikarka turystyczna, przez lata związana z „Dziennikiem Polskim” w Krakowie, dla którego pisała reportaże do sobotniego dodatku „Podróże”.  Tworzy też teksty dla prasy branżowej, jest w zespole redakcyjnym „Aktualności Turystycznych” – internetowego czasopisma Polskiej Organizacji Turystycznej.

Wykładowca na wyższych uczelniach turystycznych, m.in. w Górnośląskiej Wyższej Szkole Handlowej w Katowicach, gdzie prowadziła przedmiot – Regionalne Atrakcje Kulinarne.
Autorka cyklu felietonów o tematyce kulinarnej w czasopiśmie „Wprost”

Autorka książek:
– Małopolska Palce lizać. Przewodnik kulinarny po regionie
– Przygoda z Małopolską oraz Adventure in Małopolska
– Małopolska Trasa smakoszy. Przewodnik po karczmach regionalnych Małopolski
– Tajemnice zbójników czyli Skarby Podhala

Czytaj mniej

Elżbieta Tomczyk-Miczka

Dyrektor biura Małopolskiej Organizacji Turystycznej oraz specjalista ds. promocji.  Całe życie związana z turystyką, mimo ukończenia Wydziału Prawa i Administracji na Uniwe…

Czytaj więcej

Małgorzata Buttitta

Italianistka (UW) i antropolożka kultury (Uniwersytet w Palermo). Ekspertka w dziedzinie antropologii jedzenia oraz historii i tradycji kulinarnych. Specjalistka od kultury i tradycji polskich, włoskich oraz basenu morza Śródziemnego.

Badaczka dziejów oraz kulinariów wsi i dworu Wschodniego Mazowsza.

Wykładowczyni i prelegentka w Polsce i we Włoszech, uczestniczka konferencji i międzynarodowych programów edukacyjnych, jurorka na polskich i międzynarodowych konkursach kulinarnych.
Również dziennikarka – food writer, a także komentatorka włoskiej sceny politycznej.

Autorka „Niezapomnianej kuchni Warmii i Mazur”, „W dawnej kuchni pogranicza polsko-litewskiego” oraz literackiego przekładu „Włoskiej sztuki dobrego gotowania” Pellegrina Artusiego.

Założycielka i prezeska Fundacji Convivium-uczta (Akademia Pana Wielądko), która zajmuje się kulinariami w sposób interdyscyplinarny o charakterze edukacyjnym, służąc każdemu odbiorcy, od uczniów, przez pasjonatów i badaczy historii kuchni, kucharzy, po Koła Gospodyń Wiejskich.

Obecnie kończy prace nad odnalezionym w archiwach rękopiśmiennym, bogatym zbiorem przepisów i notatek gospodarskich (1807-1864) Marcjanny z Jawornickich Oborskiej z Proszewa w ziemi liwskiej, a także pisze książkę o wschodnim wybrzeżu morza Śródziemnego.

Czytaj mniej

Małgorzata Buttitta

Italianistka (UW) i antropolożka kultury (Uniwersytet w Palermo). Ekspertka w dziedzinie antropologii jedzenia oraz historii i tradycji kulinarnych. Specjalistka od kultury i tr…

Czytaj więcej

Bogdan Gałązka

Szef kuchni i restaurator, historyk jedzenia specjalizujący się w rekonstrukcji historycznej kuchni średniowiecza i późnego renesansu. Przez trzynaście lat był współwłaścicielem Gothic Restaurant znajdującej się na Zamku w Malborku. Obecnie prowadzi Stolica Café w przestrzeni Kina Iluzjon, siedziby Filmoteki Narodowej w Warszawie. Laureat prestiżowej nagrody Szef Roku Kuchni Tradycyjnej 2019 przyznawanej przez Gault & Millau Polska. Autor artykułów naukowych, popularnonaukowych oraz trzech ksiąg kulinarnych: Smak Gothicu, Kuchnia Wielkich Mistrzów Zakonu Krzyżackiego w Malborku, Kuchnia Królów Polskich na Zamku w Malborku. Absolwent Culinary Academy of New York. Stypendysta Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego (działania na rzecz upowszechniania kultury). Obecnie jest w trakcie uzyskania tytułu doktora z pracą na temat życia i twórczości XIX-wiecznego kucharza Jana Szyttlera.

Czytaj mniej

Bogdan Gałązka

Szef kuchni i restaurator, historyk jedzenia specjalizujący się w rekonstrukcji historycznej kuchni średniowiecza i późnego renesansu. Przez trzynaście lat był współwłaścicielem Goth…

Czytaj więcej

Hubert Gonera

Twórca szlaków i projektów kulinarnych w Polsce w tym Szlaku kulinarnego Centrum Gdyni, Białostockiego Szlaku Kulinarnego, Poznańskiego Szlaku Kulinarnego – Kulinarny Poznań, Szlaku Kulinarnego Smaki Gdańska, Słowińskiego Szlaku Rybackiego. Swoją wiedzą wspierał rozwój wielu inicjatyw kulinarnych: Szlak kulinarny Opolski Biftyj, Podkarpackie Smaki, Dolnośląskie Smaki, Szlaku Jabłkowy w Warce, Podlaskie Smaki, Pomorskie Prestige, My Fish – Ryba od naszych rybaków (popularyzacja kuchni opartej o ryby bałtyckie na Pomorzu Zachodnim). Twórca kulinarnej marki lokalnej Dobra Marka. Członek Rady Programowej Konsorcjum Polskie Szlaki Kulinarne akredytowanego przy Polskiej Organizacji Turystycznej. Trener z zakresu marki lokalnej i kulinariów. Organizator pierwszych w kraju szkoleń i konferencji dotyczących turystyki kulinarnej między innymi podczas Międzynarodowego Forum Gospodarczego w Gdyni i podczas Targów Turystycznych Tour Salon w Poznaniu. Współautor Strategii rozwoju etnoturystyki w Polsce. Jego pomysłem jest ogólnopolska impreza Noc Restauracji – Smaki Polski, która od 2012 roku promuje polskie smaki najwyższej jakości w restauracjach na terenie całego kraju. Zaangażowany w inicjatywę Poznańscy Kucharze Razem oraz w akcje popularyzujące polskie produkty wysokiej jakości w restauracjach. Juror konkursów kulinarnych. Marzeniem, które realizuje jest wypromowanie polskiej kuchni, by stała się modna w kraju i daleko poza jego granicami.

Czytaj mniej

Hubert Gonera

Twórca szlaków i projektów kulinarnych w Polsce w tym Szlaku kulinarnego Centrum Gdyni, Białostockiego Szlaku Kulinarnego, Poznańskiego Szlaku Kulinarnego – Kulinarny Poznań, Szlaku K…

Czytaj więcej

Aleksandra Chabiera

Doktorantka Szkoły Doktorskiej Nauk Humanistycznych UAM. Współautorka i koordynatorka projektów (także międzynarodowych) z zakresu zarządzania dziedzictwem, redaktorka publikacji i autorka artykułów z zakresu rozwoju lokalnego opartego na dziedzictwie. Współautorka min. koncepcji i scenariusza badań społecznych dotyczących wiedzy i postaw Polaków wobec dziedzictwa, serii wydawniczej Dziedzictwo kulturowe w badaniach i pierwszego polskiego poradnika zarządzania dziedzictwem w gminach. Autorka koncepcji i redaktorka zbioru reportaży o wolontariacie dla dziedzictwa. Uczestniczyła w międzynarodowych grupach roboczych i sieciach, min. EVoCh (Economic Value of Cultural Heritage), HEREIN (European Heritage Network) – jako przedstawicielka Polski w imieniu Narodowego Instytutu Dziedzictwa, w którym pracowała od 2008 do 2022 roku. Trenerka szkoleniowa, konsultantka i wykładowczyni z zakresu zagospodarowania zabytków, strategii lokalnych i rozwoju opartego o dziedzictwo materialne i niematerialne. Prowadziła szkolenia dla uniwersyteckich klubów naukowych, Policji, regularnie szkoli samorządy i organizacje pozarządowe.

Czytaj mniej

Aleksandra Chabiera

Doktorantka Szkoły Doktorskiej Nauk Humanistycznych UAM. Współautorka i koordynatorka projektów (także międzynarodowych) z zakresu zarządzania dziedzictwem, redaktorka publikacj…

Czytaj więcej

Organizator

Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa Vistula

Formy uczestnictwa

  • Uczestnictwo pełne w dwóch dniach konferencji z wygłoszeniem referatu oraz uczestnictwem w warsztatach.
  • Uczestnictwo w dwóch dniach konferencji bez wygłoszenia referatu z uczestnictwem w warsztatach.
  • Autorstwo rozdziału w przygotowywanej, punktowanej, cyklicznej monografii pod red dr inż. P. Dominika

Ważne daty

Zgłoszenia tematów wystąpień podczas konferencji do 1.10.23

Zgłoszenie uczestnictwa bez wystąpienia w konferencji do 10.10.23

Przesłanie treści wystąpień do 17.10.23

Kontakt: p.dominik@vistula.edu.pl

Rada Ekspertów

Aleksandra Chabiera

Anna Kornelia Jędrzejewska

Elżbieta Tomczyk-Miczka

Bogdan Gałązka

Maciej Barton

Hubert Gonera

Rafał Szmytke

Karol Przybylak

Komitet organizacyjny

Piotr Dominik – przewodniczący

Patronat merytoryczny

Patronat honorowy

Patronat medialny

Prosimy o wypełnienie formularza do 10.10.2023 r.

Udział w konferencji jest bezpłatny. Serdecznie zapraszamy!

Uczelnia realizuje projekty
współfinansowane ze środków Unii Europejskiej
Akademia Finansów i Biznesu Vistula

Akademia Finansów i Biznesu Vistula

Analityka biznesu i bezpieczeństwa Analityka biznesu i bezpieczeństwa online Konsultant Językowy w Biznesie Psychologia w biznesie Psychologia w biznesie online Studia azjatyckie: Japonia, Korea, Wietnam Logistyka Logistyka online Ekonomia Filologia angielska online Filologia angielska Zarządzanie Informatyka online Informatyka Architektura Zarządzanie w filii zagranicznej Akademii Finansów i Biznesu Vistula w Bristolu Zarządzanie Polsko-brytyjski program studiów z podwójnym dyplomem AFiB Vistula i London South Bank University Full-Stack Data Science Grafika Zarządzanie Ekonomia online Metodyka nauczania języków obcych Tłumaczenia specjalistyczne, język angielski Tester oprogramowania Administrowanie funduszami europejskimi Ekonomia Menedżer transportu drogowego Master Europei Komunikacja techniczna Metodyka nauczania języka polskiego jako obcego i jako drugiego Finanse i rachunkowość z akredytacją ACCA Zarządzanie – Seminarium Doktorskie Dziennikarstwo i komunikacja społeczna Audyt i kontrola wewnętrzna w administracji i gospodarce Finanse i rachunkowość z akredytacją ACCA online Finanse i rachunkowość z akredytacją ACCA Finanse i rachunkowość z akredytacją ACCA online Finanse i rachunkowość z akredytacją ACCA Grafika Stosunki międzynarodowe Informatyka Zarządzanie online Zarządzanie online Stosunki międzynarodowe Zarządzanie Polsko-brytyjski program studiów z podwójnym dyplomem AFiB Vistula i London South Bank University Filologia angielska +42
Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa Vistula

Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa Vistula

Ta strona internetowa wykorzystuje ciasteczka (cookies), by polepszyć Twój komfort korzystania z naszej strony. Aby nadal móc korzystać z tej strony, musisz wyrazić zgodę na nasze wykorzystanie tych plików. Sprawdź szczegóły.