Konferencja pt. „Turystyka kulinarna na rzecz zrównoważonego rozwoju”
Start: 19.10, godz. 9:00
Koniec: 20.10, godz. 12:30
Link do transmisji I dnia konferencji: Link
Link do transmisji II dnia konferencji: Link
O konferencji
Słowo od organizatorów:
Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa Vistula wraz z partnerem wydarzenia ma przyjemność zaprosić już po raz siódmy na konferencję naukowo-branżową poświęconą turystyce kulinarnej.
Wydarzenie odbędzie się w dniach 19-20 pazdziernika 2023 r. i będzie przeprowadzone w formule online. Rozpoczęcie konferencji o godzinie 9:00.
Udział w konferencji jest bezpłatny. Serdecznie zapraszamy!
Cel konferencji:
Celem tegorocznej konferencji jest prezentacja prac, wymiana poglądów oraz wspólna dyskusja nad kierunkami i perspektywami rozwoju turystyki kulinarnej. Wymiana doświadczeń oraz prezentacja wyników badań dotyczących dziedzictwa kulinarnego oraz kreowanie zrównoważonego rozwoju regionalnego w oparciu o wydarzenia związane z turystyką kulinarną.
Priorytetowe działania, mające służyć rozwojowi turystyki zrównoważonej, obejmują:
- propagowanie przez turystykę zdrowego stylu życia w harmonii z przyrodą, kreowanie otwartości i tolerancji,
- dążenie do zachowania i ochrony zasobów przyrody oraz rdzennej kultury,
- włączenie do rozwoju turystyki w regionach ich mieszkańców (już na etapie planowania) oraz kreowanie nowych źródeł dochodów ludności,
- ukierunkowanie branży turystycznej na zmniejszenie ilości odpadów oraz oszczędność energii i wody, stymulowanie proekologicznych zachowań wśród kadry turystycznej, lokalnych społeczności i turystów,
- promowanie polityki otwartego systemu rynkowego w turystyce, wolnej wymiany usług turystycznych podporządkowanej zasadom zrównoważonego rozwoju i respektującej prawo ochrony środowiska.
Konferencja jest wydarzeniem cyklicznym – to już nasza szósta edycja!
Poprzednie konferencje podejmowały następujące tematy:
- 2021 r. – Turystyka kulinarna – tradycja i innowacyjność.
- 2020 r. – Edukacyjna rola turystyki kulinarnej w rozwoju regionalnym.
- 2019 r. – Międzykulturowa turystyka kulinarna pokoleń.
- 2018 r. – Kulinaria w kształtowaniu produktu turystycznego. Teoria i praktyka.
- 2017 r. – Kulinaria – wizytówka regionów turystycznych.
- 2016 r. – Miejsce żywności tradycyjnej w kulturze, turystyce i dietetyce.
Odbiorcy konferencji:
Wydarzenie jest skierowane do następujących grup odbiorców:
- przedstawicieli nauki, badaczy, dydaktyków,
- przedstawicieli sektora turystycznego i samorządów lokalnych,
- przedstawicieli regionalnych organizacji turystycznych, stowarzyszeń, biur podróży, organizatorów i animatorów wydarzeń turystycznych,
- producentów i dystrybutorów żywności tradycyjnej,
- gestorów bazy hotelarskiej, agroturystycznej i gastronomicznej,
- osób zainteresowanych rozwojem lokalnym, tworzeniem i wykorzystywaniem lokalnych marek turystycznych i kształtowaniem kanonu kuchni polskiej,
- nauczycieli szkół średnich, studentów, uczniów branżowych szkół średnich.
Program konferencji: Turystyka kulinarna na rzecz zrównoważonego rozwoju
I Dzień Konferencji 19.10.2023 (czwartek)
- 9.00 – Rozpoczęcie konferencji (spot Mazowsza), powitanie uczestników dr inż. Piotr Dominik
- 9.30 – Powitanie uczestników przez JM Rektora SGTiHVistula, dr hab. Krzysztofa Celucha, prof. SGTiHV
- 9.45 – Wystąpienie pana Rafała Szmytke, Prezesa Polskiej Organizacji Turystycznej
- 10.00 – dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek – wykład wprowadzający: Zrównoważony rozwój i turystyka kulinarna, jak to połączyć?
I Blok tematyczny:
- 10.30 – 10.50 – prof. dr hab. Ewa Czarniecka-Skubina, SGGW – Polska kuchnia regionalna i produkty regionalne współcześnie
- 10.50 – 11.10 – dr inż. Joanna Nowicka, Akademia Nauk Stosowanych – Ekologistyka i turystyka – współpraca na rzecz zrównoważonego rozwoju
- 11.10 – 11.30 – dr Joanna Omieciuch, Uniwersytet w Siedlcach – Turystyka kulinarna w zgodzie z naturą
- 11.30 – 11.50 – Karolina Pruchniewicz, Prawo Akoholowe – Od winnicy do kielicha. Prawne rozwiązania dla zrównoważonego rozwoju
- 11.50 – 12.10 – Hubert Gonera, Landbrand – Turystyka kulinarna szansa na zrównoważoną ofertę turystyczną dla Basenu Morza Bałtyckiego. Przykład projektu BASCIL
- 12.10 – 12.30 – dr Piotr Majdak, Krzysztof Błoński, AWF Warszawa –Dziedzictwo kulinarne jako czynnik rozwoju turystyki zrównoważonej: przykład serbskiej Wojwodiny
- 12.30 – 12.50 – dr Piotr Geise, SGTiHV – Wyspa Hiddensee, konsekwencja działania prowadząca do zrównoważonego rozwoju
- 12.50 – 13.10 – dr hab. Michał Roman, SGGW – Turystyka w czasach pandemii covid-19: przegląd badań naukowych
- 13.30 – 14.00 – przerwa obiadowa
II Blok tematyczny:
- 14.00 – 14.20 – prof. dr hab. Andrzej Kowalczyk, Uniwersytet Warszawski – Street food – między tradycją a globalizacją – ujęcie geograficzne
- 14.20 – 14.30 – dr Dominik Borek, dyrektor Dep.Turystyki MSiT. MSiT, SGH – Gastronomia jako obszar regulacji przez ministra właściwego ds. turystyki
- 14.30 – 14. 40 – Krzysztof Steiman, w-ce dyrektor Dep. Marketingu i Komunikacji POT – Polskie miasta w prestiżowym Przewodniku Michelin Guide
- 14.40 – 15.00 – Natalia Boitot, Urząd Miasta Stołecznego warszawy. BWM, Zespół Inicjatyw Międzynarodowych, Anna Przyłuska-Kwiatkowska, Stołeczne Biuro Turystyki UM Warszawa – Warszawski Food Lab – innowacje na rzecz ograniczenia marnowania żywności. Zrównoważony rozwój – Turystyka kulinarna Warszawy
- 15.00 – 15. 20 – dr inż. Magdalena Woźniczko, Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania – Turystyka kulinarna a zrównoważony rozwój miasta Łodzi
- 15.20 – 15.40 – dr Małgorzata Butitta – Italia i Italiani – tożsamość kulinarna w genach
- 15.40 – 16.00 – Elżbieta Tomczyk Miczka, Fundacja Eurointegracja – W krainie szczęśliwej świni oraz Mintuu Toikka, Fundacja Ecohuelva – When ecology meet health
- 16.00 – 16.20 – Karol Przybylak, Biokurier – Konserwa jako produkt turystyczny
- 16.20 – 16.40 – Aleksandra Chabiera – Kulinarne wykopaliska. O archeologii żywności
Zakończenie I dnia konferencji
II Dzień Konferencji 20.10.23 (piątek)
- 9.00 – Rozpoczęcie drugiego dnia konferencji – dr inż. Piotr Dominik
- 9.00 – 9.20 – dr Małgorzata Szymańska, Uniwersytet MC-S w Lublinie – Rola produktów lokalnych w zrównoważonym rozwoju
- 9.20 – 09.40 – Łukasz Modelski – Organizacja kulinarnych imprez w Zamku Liw w kontekście zrównoważonego rozwoju turystyki
- 9.40 – 10.00– dr Bogdan Gałązka – Lokalność, użyteczność, oszczędność. Role z przeszłości w służbie zrównoważonego rozwoju turystyki kulinarnej
- 10.00 – 10.20 – dr Magdalena Kubal-Czerwińsk, Uniwersytet Jagieloński, WGiG, IG – Czy kultura wpływa na perspektywy i strategie postępowania szefów kuchni w ograniczaniu marnowania żywności w restauracjach? – przyczynek do dyskusji
- 10.20 – 10.40 – Anna Kornelia Jędrzejewska, Pałac Ostromecko-Miejskie Centrum Kultury w Bydgoszczy – Od źródła Marii do Doliny Wisły. Dziedzictwo kulinarne w Pałacach Ostromecko – Miejskie Centrum Kultury w Bydgoszczy.
- 10.40 – 11.00 – Agnieszka Kuś, Patrzę i jem – Jewish Food, Tour of Poland – żydowska wycieczka kulinarna
- 11.00 – 11.20 – Żaneta Zatorska, Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie – Smaki Małopolski – kulinarne wizytówki regionu
- 11.20 – 11.40 – dr inż Marlena Pielak, SGGW – Oferta wegańska jako element zrównoważonego rozwoju
- 12.00 – Dyskusja i podsumowanie części plenarnej
- 12.30 – 15.00 – Warsztat: „Od idei do działania” – narzędzia turystyki kulinarnej na rzecz zrównoważonego rozwoju. Prowadzący/ moderator warsztatu: dr inż. Piotr Dominik
Organizatorzy zastrzegają, iż program może ulec zmianie
Partner Wydarzenia:
Samorząd Województwa Mazowieckiego
Prelegenci:
Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Orientalista, badaczka kultury kulinarnej, autorka książek, kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS. Zdobywczyni nagród kulinarnych w tym: wielu Gourmand World Cookbook Awards, Prix de la Littérature Gastronomique, Diamond Cuisine Award i Nagrody Magellana. Zajmuje się badaniami nad historią i antropologią jedzenia, a także turystyką oraz dyplomacją kulinarną. Prowadzi kursy, szkolenia oraz wykłady. Przygotowuje programy i strategie z zakresu turystyki oraz dyplomacji kulinarnej. Promuje kuchnię polską za granicą. Prowadziła wykłady o polskiej kulturze kulinarnej dla Guangdong University of Foreign Studies, Pekińskiego Uniwersytetu Studiów Międzynarodowych Er Wai czy Chulalongkorn University w Bangkoku.
Czytaj mniejMagdalena Tomaszewska-Bolałek
Orientalista, badaczka kultury kulinarnej, autorka książek, kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS. Zdobywczyni nagród kulinarnych w tym: wielu Gourmand World C…
Elżbieta Tomczyk-Miczka
Dyrektor biura Małopolskiej Organizacji Turystycznej oraz specjalista ds. promocji. Całe życie związana z turystyką, mimo ukończenia Wydziału Prawa i Administracji na Uniwersytecie Jagiellońskim i studiów podyplomowych w zakresie organizacji produkcji filmowej w Łódzkiej Filmówce. Kilkanaście lat doświadczeń z własnego Biura Turystycznego „Krakus”, które obecnie prowadzi, pilot wycieczek zagranicznych. Dziennikarka turystyczna, przez lata związana z „Dziennikiem Polskim” w Krakowie, dla którego pisała reportaże do sobotniego dodatku „Podróże”. Tworzy też teksty dla prasy branżowej, jest w zespole redakcyjnym „Aktualności Turystycznych” – internetowego czasopisma Polskiej Organizacji Turystycznej.
Wykładowca na wyższych uczelniach turystycznych, m.in. w Górnośląskiej Wyższej Szkole Handlowej w Katowicach, gdzie prowadziła przedmiot – Regionalne Atrakcje Kulinarne.
Autorka cyklu felietonów o tematyce kulinarnej w czasopiśmie „Wprost”
Autorka książek:
– Małopolska Palce lizać. Przewodnik kulinarny po regionie
– Przygoda z Małopolską oraz Adventure in Małopolska
– Małopolska Trasa smakoszy. Przewodnik po karczmach regionalnych Małopolski
– Tajemnice zbójników czyli Skarby Podhala
Elżbieta Tomczyk-Miczka
Dyrektor biura Małopolskiej Organizacji Turystycznej oraz specjalista ds. promocji. Całe życie związana z turystyką, mimo ukończenia Wydziału Prawa i Administracji na Uniwe…
Małgorzata Buttitta
Italianistka (UW) i antropolożka kultury (Uniwersytet w Palermo). Ekspertka w dziedzinie antropologii jedzenia oraz historii i tradycji kulinarnych. Specjalistka od kultury i tradycji polskich, włoskich oraz basenu morza Śródziemnego.
Badaczka dziejów oraz kulinariów wsi i dworu Wschodniego Mazowsza.
Wykładowczyni i prelegentka w Polsce i we Włoszech, uczestniczka konferencji i międzynarodowych programów edukacyjnych, jurorka na polskich i międzynarodowych konkursach kulinarnych.
Również dziennikarka – food writer, a także komentatorka włoskiej sceny politycznej.
Autorka „Niezapomnianej kuchni Warmii i Mazur”, „W dawnej kuchni pogranicza polsko-litewskiego” oraz literackiego przekładu „Włoskiej sztuki dobrego gotowania” Pellegrina Artusiego.
Założycielka i prezeska Fundacji Convivium-uczta (Akademia Pana Wielądko), która zajmuje się kulinariami w sposób interdyscyplinarny o charakterze edukacyjnym, służąc każdemu odbiorcy, od uczniów, przez pasjonatów i badaczy historii kuchni, kucharzy, po Koła Gospodyń Wiejskich.
Obecnie kończy prace nad odnalezionym w archiwach rękopiśmiennym, bogatym zbiorem przepisów i notatek gospodarskich (1807-1864) Marcjanny z Jawornickich Oborskiej z Proszewa w ziemi liwskiej, a także pisze książkę o wschodnim wybrzeżu morza Śródziemnego.
Czytaj mniejMałgorzata Buttitta
Italianistka (UW) i antropolożka kultury (Uniwersytet w Palermo). Ekspertka w dziedzinie antropologii jedzenia oraz historii i tradycji kulinarnych. Specjalistka od kultury i tr…
Bogdan Gałązka
Szef kuchni i restaurator, historyk jedzenia specjalizujący się w rekonstrukcji historycznej kuchni średniowiecza i późnego renesansu. Przez trzynaście lat był współwłaścicielem Gothic Restaurant znajdującej się na Zamku w Malborku. Obecnie prowadzi Stolica Café w przestrzeni Kina Iluzjon, siedziby Filmoteki Narodowej w Warszawie. Laureat prestiżowej nagrody Szef Roku Kuchni Tradycyjnej 2019 przyznawanej przez Gault & Millau Polska. Autor artykułów naukowych, popularnonaukowych oraz trzech ksiąg kulinarnych: Smak Gothicu, Kuchnia Wielkich Mistrzów Zakonu Krzyżackiego w Malborku, Kuchnia Królów Polskich na Zamku w Malborku. Absolwent Culinary Academy of New York. Stypendysta Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego (działania na rzecz upowszechniania kultury). Obecnie jest w trakcie uzyskania tytułu doktora z pracą na temat życia i twórczości XIX-wiecznego kucharza Jana Szyttlera.
Czytaj mniejBogdan Gałązka
Szef kuchni i restaurator, historyk jedzenia specjalizujący się w rekonstrukcji historycznej kuchni średniowiecza i późnego renesansu. Przez trzynaście lat był współwłaścicielem Goth…
Hubert Gonera
Twórca szlaków i projektów kulinarnych w Polsce w tym Szlaku kulinarnego Centrum Gdyni, Białostockiego Szlaku Kulinarnego, Poznańskiego Szlaku Kulinarnego – Kulinarny Poznań, Szlaku Kulinarnego Smaki Gdańska, Słowińskiego Szlaku Rybackiego. Swoją wiedzą wspierał rozwój wielu inicjatyw kulinarnych: Szlak kulinarny Opolski Biftyj, Podkarpackie Smaki, Dolnośląskie Smaki, Szlaku Jabłkowy w Warce, Podlaskie Smaki, Pomorskie Prestige, My Fish – Ryba od naszych rybaków (popularyzacja kuchni opartej o ryby bałtyckie na Pomorzu Zachodnim). Twórca kulinarnej marki lokalnej Dobra Marka. Członek Rady Programowej Konsorcjum Polskie Szlaki Kulinarne akredytowanego przy Polskiej Organizacji Turystycznej. Trener z zakresu marki lokalnej i kulinariów. Organizator pierwszych w kraju szkoleń i konferencji dotyczących turystyki kulinarnej między innymi podczas Międzynarodowego Forum Gospodarczego w Gdyni i podczas Targów Turystycznych Tour Salon w Poznaniu. Współautor Strategii rozwoju etnoturystyki w Polsce. Jego pomysłem jest ogólnopolska impreza Noc Restauracji – Smaki Polski, która od 2012 roku promuje polskie smaki najwyższej jakości w restauracjach na terenie całego kraju. Zaangażowany w inicjatywę Poznańscy Kucharze Razem oraz w akcje popularyzujące polskie produkty wysokiej jakości w restauracjach. Juror konkursów kulinarnych. Marzeniem, które realizuje jest wypromowanie polskiej kuchni, by stała się modna w kraju i daleko poza jego granicami.
Czytaj mniejHubert Gonera
Twórca szlaków i projektów kulinarnych w Polsce w tym Szlaku kulinarnego Centrum Gdyni, Białostockiego Szlaku Kulinarnego, Poznańskiego Szlaku Kulinarnego – Kulinarny Poznań, Szlaku K…
Aleksandra Chabiera
Doktorantka Szkoły Doktorskiej Nauk Humanistycznych UAM. Współautorka i koordynatorka projektów (także międzynarodowych) z zakresu zarządzania dziedzictwem, redaktorka publikacji i autorka artykułów z zakresu rozwoju lokalnego opartego na dziedzictwie. Współautorka min. koncepcji i scenariusza badań społecznych dotyczących wiedzy i postaw Polaków wobec dziedzictwa, serii wydawniczej Dziedzictwo kulturowe w badaniach i pierwszego polskiego poradnika zarządzania dziedzictwem w gminach. Autorka koncepcji i redaktorka zbioru reportaży o wolontariacie dla dziedzictwa. Uczestniczyła w międzynarodowych grupach roboczych i sieciach, min. EVoCh (Economic Value of Cultural Heritage), HEREIN (European Heritage Network) – jako przedstawicielka Polski w imieniu Narodowego Instytutu Dziedzictwa, w którym pracowała od 2008 do 2022 roku. Trenerka szkoleniowa, konsultantka i wykładowczyni z zakresu zagospodarowania zabytków, strategii lokalnych i rozwoju opartego o dziedzictwo materialne i niematerialne. Prowadziła szkolenia dla uniwersyteckich klubów naukowych, Policji, regularnie szkoli samorządy i organizacje pozarządowe.
Czytaj mniejAleksandra Chabiera
Doktorantka Szkoły Doktorskiej Nauk Humanistycznych UAM. Współautorka i koordynatorka projektów (także międzynarodowych) z zakresu zarządzania dziedzictwem, redaktorka publikacj…
Organizator
Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa Vistula
Formy uczestnictwa
- Uczestnictwo pełne w dwóch dniach konferencji z wygłoszeniem referatu oraz uczestnictwem w warsztatach.
- Uczestnictwo w dwóch dniach konferencji bez wygłoszenia referatu z uczestnictwem w warsztatach.
- Autorstwo rozdziału w przygotowywanej, punktowanej, cyklicznej monografii pod red dr inż. P. Dominika
Ważne daty
Zgłoszenia tematów wystąpień podczas konferencji do 1.10.23
Zgłoszenie uczestnictwa bez wystąpienia w konferencji do 10.10.23
Przesłanie treści wystąpień do 17.10.23
Kontakt: p.dominik@vistula.edu.pl
Rada Ekspertów
Aleksandra Chabiera
Anna Kornelia Jędrzejewska
Elżbieta Tomczyk-Miczka
Bogdan Gałązka
Maciej Barton
Hubert Gonera
Rafał Szmytke
Karol Przybylak
Komitet organizacyjny
Piotr Dominik – przewodniczący
Patronat merytoryczny
Patronat honorowy
Patronat medialny
Prosimy o wypełnienie formularza do 10.10.2023 r.
Udział w konferencji jest bezpłatny. Serdecznie zapraszamy!
współfinansowane ze środków Unii Europejskiej
Akademia Finansów i Biznesu Vistula
Akademia im. Aleksandra Gieysztora w Pułtusku