Konferencja pt. „Turystyka kulinarna na rzecz zrównoważonego rozwoju”

Start: 18.05, godz. 9:00
Koniec: 19.05, godz. 12:30
O konferencji
Słowo od organizatorów:
Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa Vistula wraz z partnerem wydarzenia ma przyjemność zaprosić już po raz siódmy na konferencję naukowo-branżową poświęconą turystyce kulinarnej.
Wydarzenie odbędzie się w dniach 18-19 maja 2023 r. i będzie przeprowadzone w formule online. Rozpoczęcie konferencji o godzinie 9:00.
Udział w konferencji jest bezpłatny. Serdecznie zapraszamy!
Cel konferencji:
Celem tegorocznej konferencji jest prezentacja prac, wymiana poglądów oraz wspólna dyskusja nad kierunkami i perspektywami rozwoju turystyki kulinarnej. Wymiana doświadczeń oraz prezentacja wyników badań dotyczących dziedzictwa kulinarnego oraz kreowanie zrównoważonego rozwoju regionalnego w oparciu o wydarzenia związane z turystyką kulinarną.
Priorytetowe działania, mające służyć rozwojowi turystyki zrównoważonej, obejmują:
- propagowanie przez turystykę zdrowego stylu życia w harmonii z przyrodą, kreowanie otwartości i tolerancji,
- dążenie do zachowania i ochrony zasobów przyrody oraz rdzennej kultury,
- włączenie do rozwoju turystyki w regionach ich mieszkańców (już na etapie planowania) oraz kreowanie nowych źródeł dochodów ludności,
- ukierunkowanie branży turystycznej na zmniejszenie ilości odpadów oraz oszczędność energii i wody, stymulowanie proekologicznych zachowań wśród kadry turystycznej, lokalnych społeczności i turystów,
- promowanie polityki otwartego systemu rynkowego w turystyce, wolnej wymiany usług turystycznych podporządkowanej zasadom zrównoważonego rozwoju i respektującej prawo ochrony środowiska.
Konferencja jest wydarzeniem cyklicznym – to już nasza szósta edycja!
Poprzednie konferencje podejmowały następujące tematy:
- 2021 r. – Turystyka kulinarna – tradycja i innowacyjność.
- 2020 r. – Edukacyjna rola turystyki kulinarnej w rozwoju regionalnym.
- 2019 r. – Międzykulturowa turystyka kulinarna pokoleń.
- 2018 r. – Kulinaria w kształtowaniu produktu turystycznego. Teoria i praktyka.
- 2017 r. – Kulinaria – wizytówka regionów turystycznych.
- 2016 r. – Miejsce żywności tradycyjnej w kulturze, turystyce i dietetyce.
Odbiorcy konferencji:
Wydarzenie jest skierowane do następujących grup odbiorców:
- przedstawicieli nauki, badaczy, dydaktyków,
- przedstawicieli sektora turystycznego i samorządów lokalnych,
- przedstawicieli regionalnych organizacji turystycznych, stowarzyszeń, biur podróży, organizatorów i animatorów wydarzeń turystycznych,
- producentów i dystrybutorów żywności tradycyjnej,
- gestorów bazy hotelarskiej, agroturystycznej i gastronomicznej,
- osób zainteresowanych rozwojem lokalnym, tworzeniem i wykorzystywaniem lokalnych marek turystycznych i kształtowaniem kanonu kuchni polskiej,
- nauczycieli szkół średnich, studentów, uczniów branżowych szkół średnich.
Program
Prelegenci
Informacje ogólne
Udział w konferencji jest bezpłatny. Serdecznie zapraszamy!
Formy uczestnictwa:
- Uczestnictwo pełne w dwóch dniach konferencji z wygłoszeniem referatu oraz uczestnictwem w warsztatach.
- Uczestnictwo w dwóch dniach konferencji bez wygłoszenia referatu z uczestnictwem w warsztatach.
Ważne daty:
- Zgłoszenia tematów wystąpień podczas konferencji do 10.05.2023 r.
- Zgłoszenie uczestnictwa bez wystąpienia w konferencji do 15.05.2023 r.
- Przesłanie treści wystąpień do 15.05.2023 r.
Kontakt: dr inż. Piotr Dominik, e-mail: p.dominik@vistula.edu.pl
Organizator
Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa Vistula
Prosimy o wypełnienie formularza do 15.05.2023 r.
Udział w konferencji jest bezpłatny. Serdecznie zapraszamy!
współfinansowane ze środków Unii Europejskiej



Akademia Finansów i Biznesu Vistula
Akademia im. Aleksandra Gieysztora w Pułtusku