Strona główna / Nauka i badania / Konferencje / Konferencja pt. „Turystyka kulinarna jako formuła promocji polskiej żywności i dziedzictwa kulturowego”

Konferencja pt. „Turystyka kulinarna jako formuła promocji polskiej żywności i dziedzictwa kulturowego”

Konferencja pt. „Turystyka kulinarna jako formuła promocji polskiej żywności i dziedzictwa kulturowego”

Start: 22.05

Koniec: 23.05

Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa Vistula

Warszawa, ul. Stokłosy 3

Słowo od organizatorów:

Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa Vistula wraz z partnerem wydarzenia ma przyjemność zaprosić już po raz kolejny na konferencję naukowo-branżową poświęconą turystyce kulinarnej.

Wydarzenie odbędzie się w dniach 22-23 maja 2025 r. i będzie przeprowadzone w formule stacjonarnej.

Cele konferencji:

Ideą tegorocznej konferencji jest prezentacja prac, wymiana poglądów oraz wspólna dyskusja nad kierunkami i perspektywami rozwoju turystyki kulinarnej.

Wśród celów szczegółowych konferencji są:

  • upowszechnianie i promocja kultury ludowej i tradycyjnej poprzez edukację regionalną w celu podnoszenia świadomości regionalnej oraz zachowania ciągłości tradycyjnej kultury;
  • popularyzacja unikalnych i żywych elementów kultur tradycyjnych poprzez tworzenie atrakcyjnych form upowszechniania przejawów kultur tradycyjnych oraz wiedzy na temat niematerialnego dziedzictwa kulinarnego;
  • wymiana doświadczeń oraz prezentacja wyników badań dotyczących polskiej żywności w kontekście jej miejsca w dziedzictwie kulturowym w oparciu o wydarzenia związane z turystyką kulinarną w myśl idei od pola do stołu;
  • prezentacja dobrych praktyk w wykorzystaniu turystyki kulinarnej do promocji polskiej żywności regionalnej i lokalnej oraz dziedzictwa kulturowego.

***

Wśród prelegentów i osób prowadzących warsztaty znajdą się czołowi eksperci i praktycy wdrażający dobre praktyki w działalności branżowej.

Konferencja jest wydarzeniem cyklicznym.

Poprzednie konferencje podejmowały następujące tematy:

  • 2024r – Turystyka kulinarna na rzecz dziedzictwa kulturowego.
  • 2023 r – Turystyka kulinarna na rzecz zrównoważonego rozwoju.
  • 2021 r. – Turystyka kulinarna – tradycja i innowacyjność.
  • 2020 r. – Edukacyjna rola turystyki kulinarnej w rozwoju regionalnym.
  • 2019 r. – Międzykulturowa turystyka kulinarna pokoleń.
  • 2018 r. – Kulinaria w kształtowaniu produktu turystycznego. Teoria i praktyka.
  • 2017 r. – Kulinaria – wizytówka regionów turystycznych.
  • 2016 r. – Miejsce żywności tradycyjnej w kulturze, turystyce i dietetyce.

Odbiorcy konferencji:

Wydarzenie jest skierowane do następujących grup odbiorców:

  • przedstawiciele sektora turystycznego i samorządy lokalne;
  • przedstawiciele regionalnych organizacji turystycznych, stowarzyszenia, biura podróży, organizatorzy i animatorzy wydarzeń turystycznych;
  • producenci i dystrybutorzy żywności tradycyjnej;
  • gestorzy bazy hotelarskiej, agroturystycznej i gastronomicznej;
  • osoby zainteresowane rozwojem lokalnym, tworzeniem i wykorzystywaniem lokalnych marek turystycznych i kształtowaniem kanonu kuchni polskiej;
  • przedstawiciele nauki, badacze, dydaktycy;
  • nauczyciele szkół średnich, studenci, uczniowie branżowych szkół średnich.

I Dzień. 22.05.2025

9.00 – 10.00 – rejestracja uczestników

10.00 – rozpoczęcie konferencji

– dr inż. Piotr Dominik

– dr hab. Krzysztof Celuch, prof. SGTiHVistula – JM. Rektor SGTiHVistula

10.00 – 12.00 – wystąpienia oficjalne

– p. dyrektor Izabela Stelmańska dyrektor Departamentu Kultury,  Promocji i Turystyki, UM Mazowsza

– dr inż. Piotr Dominik nt.: 10 lat konferencji poświęconych turystyce kulinarnej. Od rekomendacji do strategii rozwoju turystyki kulinarnej w Polsce

Wykład wprowadzający:

dr hab. prof. UW Małgorzata Durydiwka,

12.00 – 12.30 – Przerwa kawowa

12.30-14.00 – Debata panelowa + dyskusja

Udział przedstawicieli:

– dr Dominik Borek MSiT,

– Małgorzata Wilk-Grzywna POT,

– dr Mikołaj Niedek NIKiDW

Prowadzenie: dr Piotr Dominik/dr hab. Karolina Buczkowska-Gołąbek

14.00-15.00 – Na lunch zaprasza Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie

15.00 – 17.00 –Sesja referatowa I

Prowadzenie: prof. dr hab. Ewa Czarniecka-Skubina

****

19.00 – Inauguracja Wawrzynu Polskiej Turystyki Kulinarnej (sala Mała Czarna Kino Iluzjon)+ kolacja integracyjna Stolica Cafe

Wystąpienie wprowadzające:

dr inż. Piotr Dominik – Wawrzyn Polskiej Turystyki Kulinarnej

Wręczenie Wawrzynu Polskiej Turystyki Kulinarnej za Osobowość Polskiej Turystyki Kulinarnej

***

II Dzień 23.05.2025

Wydarzenie towarzyszące

(9.00-10.30 debata na temat strategii polskiej turystyki kulinarnej)

  1. – Rozpoczęcie II dnia konferencji

10.30 – 14.00 – Sesja referatowa II. Prowadzenie: dr inż. Piotr Dominik

14.00-15.00Na lunch zaprasza Dwór Mościbrody

15.00 – 17.00 – Warsztaty wg programu

****

17.30 – Podsumowanie konferencji (wspólne zdjęcie uczestników)

Partner Wydarzenia:

Logo Mścibrody Dwór
Logo Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie

Formy uczestnictwa

  • Uczestnictwo pełne w dwóch dniach konferencji z możliwością wygłoszenia referatu po zatwierdzeniu tematu.
  • Uczestnictwo w dwóch dniach konferencji bez wygłoszenia referatu.
  • Autorstwo rozdziału w przygotowywanej, punktowanej, cyklicznej monografii pod red dr. inż. Piotra Dominika.

Udział w konferencji jest bezpłatny.

Płatne jest uczestnictwo w wydarzeniach towarzyszących:

  • kolacja w dniu 22.05.25 – 250 zł,
  • warsztaty tematyczne.

W celu zgłoszenia uczestnictwa należy wypełnić i przesłać do końca kwietnia Formularz zgłoszeniowy znajdujący się pod linkiem:

Patronat honorowy

Patronat merytoryczny

Patronat medialny

Uczelnia realizuje projekty
współfinansowane ze środków Unii Europejskiej
Akademia Finansów i Biznesu Vistula

Akademia Finansów i Biznesu Vistula

Analityka biznesu i bezpieczeństwa Analityka biznesu i bezpieczeństwa online Konsultant Językowy w Biznesie Psychologia w biznesie Psychologia w biznesie online Studia azjatyckie: Japonia, Korea, Wietnam Logistyka Logistyka online Ekonomia Filologia angielska online Filologia angielska Zarządzanie Informatyka online Informatyka Architektura Zarządzanie w filii zagranicznej Akademii Finansów i Biznesu Vistula w Bristolu Zarządzanie Polsko-brytyjski program studiów z podwójnym dyplomem AFiB Vistula i London South Bank University Full-Stack Data Science Grafika Zarządzanie Ekonomia online Executive MBA Dekarbonizacja i Zrównoważony Biznes MBA – Dyplomacja Metodyka nauczania języków obcych Tłumaczenia specjalistyczne, język angielski Tester oprogramowania Administrowanie funduszami europejskimi Ekonomia Menedżer transportu drogowego Master Europei Komunikacja techniczna Metodyka nauczania języka polskiego jako obcego i jako drugiego Finanse i rachunkowość z akredytacją ACCA Zarządzanie – Seminarium Doktorskie Dziennikarstwo i komunikacja społeczna Audyt i kontrola wewnętrzna w administracji i gospodarce Finanse i rachunkowość z akredytacją ACCA online Finanse i rachunkowość z akredytacją ACCA Finanse i rachunkowość z akredytacją ACCA online Finanse i rachunkowość z akredytacją ACCA Grafika Stosunki międzynarodowe Informatyka Zarządzanie online Zarządzanie online Stosunki międzynarodowe Zarządzanie Polsko-brytyjski program studiów z podwójnym dyplomem AFiB Vistula i London South Bank University Filologia angielska +44
Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa Vistula

Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa Vistula

Ta strona internetowa wykorzystuje ciasteczka (cookies), by polepszyć Twój komfort korzystania z naszej strony. Aby nadal móc korzystać z tej strony, musisz wyrazić zgodę na nasze wykorzystanie tych plików. Sprawdź szczegóły.