Konferencja pt. „Turystka kulinarna na rzecz dziedzictwa kulturowego”
Start: 17.04, godz. 10:00
Koniec: 18.04, godz. 16:00
Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa Vistula
Warszawa, ul. Stokłosy 3
Słowo od organizatorów:
Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa Vistula wraz z partnerem wydarzenia ma przyjemność zaprosić już po raz siódmy na konferencję naukowo-branżową poświęconą turystyce kulinarnej.
Wydarzenie odbędzie się w dniach 17 – 18.kwietnia 2024 r. i będzie przeprowadzone w formule stacjonarnej. Szczegóły w programie konferencji
Cel konferencji:
Celem tegorocznej konferencji jest prezentacja prac, wymiana poglądów oraz wspólna dyskusja nad kierunkami i perspektywami rozwoju turystyki kulinarnej Wymiana doświadczeń oraz prezentacja wyników badań dotyczących dziedzictwa kulinarnego w kontekście jego miejsca w dziedzictwie kulturowymw oparciu o wydarzenia związane z turystyką kulinarną.
Szczególne miejsce w tegorocznej edycji ma zaprezentowanie dobrych praktyk w wykorzystaniu potencjału dziedzictwa kulturowego w kształtowaniu turystyki kulinarnej. Wśród prelegentów i osób prowadzących warsztaty mamy czołowych ekspertów i praktyków wdrażających te dobre praktyki w działalność praktyczną.
Konferencja jest wydarzeniem cyklicznym – to już nasza ósma edycja!
Poprzednie konferencje podejmowały następujące tematy:
- 2023 r – Turystyka kulinarna na rzecz zrównoważonego rozwoju
- 2021 r. – Turystyka kulinarna – tradycja i innowacyjność.
- 2020 r. – Edukacyjna rola turystyki kulinarnej w rozwoju regionalnym.
- 2019 r. – Międzykulturowa turystyka kulinarna pokoleń.
- 2018 r. – Kulinaria w kształtowaniu produktu turystycznego. Teoria i praktyka.
- 2017 r. – Kulinaria – wizytówka regionów turystycznych.
- 2016 r. – Miejsce żywności tradycyjnej w kulturze, turystyce i dietetyce.
Odbiorcy konferencji:
Wydarzenie jest skierowane do następujących grup odbiorców:
- przedstawicieli sektora turystycznego i samorządów lokalnych,
- przedstawicieli regionalnych organizacji turystycznych, stowarzyszeń, biur podróży, organizatorów i animatorów wydarzeń turystycznych,
- producentów i dystrybutorów żywności tradycyjnej,
- gestorów bazy hotelarskiej, agroturystycznej i gastronomicznej,
- osób zainteresowanych rozwojem lokalnym, tworzeniem i wykorzystywaniem lokalnych marek turystycznych i kształtowaniem kanonu kuchni polskiej,
- przedstawicieli nauki, badaczy, dydaktyków,
- nauczycieli szkół średnich, studentów, uczniów branżowych szkół średnich.
17.04. – PIERWSZY DZIEŃ KONFERENCJI
09:30 – Otwarcie konferencji: JM Rektor SGTiH Vistula – dr hab. Krzysztof Celuch, prof. SGTiH Vistula
Powitanie uczestników: dr inż. Piotr Dominik
Prowadzenie: Hubert Gonera (angielski)
10:00 – 10:30 – Jak wykorzystać zainteresowanie turystów z całego świata dziedzictwem kulinarnym? Erik Wolf (założyciel i dyrektor generalny World Food Travel Association Hiszpania/USA)
Czym interesują się turyści kulinarni i jakie segmenty można wśród nich wyróżnić? Jakie kompetencje powinni posiadać menedżerowie i promotorzy destynacji kulinarnych? Jak wyszkolić profesjonalną kadrę do obsługi turystyki kulinarnej? Co składa się na przemyślaną strategię destynacji turystyki kulinarnej?
10:30 – 10:45 – Sesja Q&A z Erikiem Wolfem
10:45 – 11:00 – Przerwa kawowa
11:00 – 11:15 – Jak wygląda przyszłość dziedzictwa kulinarnego, jaką misję i jakie działania może spełniać? Niclas Fjellström, Koordynator Globalny (Szwecja).
Jak wykorzystać potencjał dziedzictwa kulinarnego dla rozwoju turystyki? Prezentacja podejścia sieci Dziedzictwa Kulinarnego do rozwoju, analiza modeli rozwoju w różnych częściach świata i Europy.
11:15 – 11:30 – Sesja Q&A z Niclasem Fjellström
11:30 – 12:00 – Dziedzictwo przyrodnicze i kulinarne jako fundament oferty turystyki kulinarnej Europejskiego Regionu Gastronomicznego Saimaa 2024. Anu-Anette Varho i Sari Kaasinen (Saimaa, Finlandia)
Jakie wyjątkowe doświadczenia w turystyce kulinarnej oferuje region Saimaa? Co morsowanie i muzyka karelska mają wspólnego z gotowaniem? Jakie kroki podjęła Saimaa na drodze do stania się europejskim regionem gastronomicznym? Co region planuje osiągnąć dzięki tytułowi?
12:00 – 12:15 – Sesja Q&A z Regionem Saimaa
12:15 – 13:30 – Przerwa na lunch i networking – poczęstunek przygotowany przez Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie
13:00 – 16:00 – Sesja warsztatowa: Jak budować destynację turystyki kulinarnej w oparciu o dziedzictwo i nastawioną na zrównoważony rozwój i sukces. [sala warsztatowa]
Prowadzenie: Erik Wolf, Niclas Fjellström, (angielski), Hubert Gonera (polski).
Adresat warsztatów:
- Przedstawiciele samorządów lokalnych i regionalnych (miast, województw, powiatów, gmin, związków międzygminnych),
- Izby i organizacje turystyczne i trzeciego sektora (ROT, LOT, LGD, stowarzyszenia i fundacje)
- Hotele, pensjonaty i restauracje
Moderacja: Erik Wolf, Niclas Fjellström, (angielski), Hubert Gonera (polski).
13:30 – 18:00 – Sesja zgłoszonych wystąpień [sala plenarna]
13:30 – Sesja plenarna, prowadzący: dr hab. Michał Roman, prof. SGGW
13:30 – 14:00 – Pro Memoria Hanna Szymanderska – Maciej Barton
14:00 – 14:30 – Muzeum, które gotuje ….,czyli dyplomacja kulinarna z historią w tle. Realizacje programu „Ogród-kuchnia stół” – dr Marta Sikorska, UMK w Toruniu, Muzeum Pałacu króla Jana III w Wilanowie, Paulina Szulist – Płuciniczak Muzeum Pałacu króla Jana III w Wilanowie, Adrian Ordakowski Muzeum Pałacu króla Jana III w Wilanowie
14:30 – 14:50 – Restauracja w Muzeach jako przykład Turystki Kulinarnej na rzecz dziedzictwa kulturowego – dr Bogdan Gałązka, „Stolica Cafe” – Szef Patron
14:50 – 15:10 – Dziedzictwo kulinarne województwa kujawsko-pomorskiego w edukacji i praktyce – dr Olga Smoleńska, UMK w Toruniu
15:10 – 15:30 – Żydowskie dziedzictwo kulinarne a oferta turystyki kulinarnej w Polsce – Agnieszka Kuś, „Patrzę i jem”
15:30 – 15:50 – Szlak kulinarny „Śląskie smaki” jak przykład dziedzictwa kulinarnego województwa śląskiego – dr Anna Staszewska, prof. AG, dr Grzegorz Jankowski, prof. AG, Akademia Górnośląska im. Wojciecha Korfantego w Katowicach
15:50 – 16:10 – Z królewskiego nadania. Spichlerz Koronny Korony Północnego Krakowa – marka wspierana tradycją – Elżbieta Tomczyk-Miczka
16:30 – 16:50 – Konkursy kulinarne elementem promocji Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego” oraz dziedzictwa kulturowego Wielkopolski – Liliana Kubiak, Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego
16:50 – 17:10 – Dlaczego warto promować dziedzictwo kulinarne? – dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek
17: 10 – 17:50 – Zarządzanie łańcuchem w turystyce kulinarno-kulturowej: strategie logistyczne wspierające promocję i ochronę dziedzictwa kulinarnej kuchni lokalnej – dr inż. Joanna Nowicka, Akademia Nauk Stosowanych Angeliusa Silesiusa w Wałbrzychu
19:00 – 21:00 – Kolacja integracyjna – restauracja Let’s Nibble.
18.04. – DRUGI DZIEŃ KONFERENCJI
9:30 – Powitanie dr inż. Piotr Dominik
Prowadzenie: dr Piotr Dominik (Polski)
9:30 – 10:30 – W drodze do gwiazd – prezentacja działań promujących restauracje Michelin w Polsce – przedstawiciel Polskiej Organizacji Turystycznej + panel dyskusyjny z przedstawicielami MSiT, POT, WOT, Restauratorów
10:30 – 10:45 – Przerwa kawowa
11:00 – 12:00 – Tradycje kulinarne na liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO – procedura aplikacyjna czyli jak się znaleźć w zacnym gronie – Katarzyna Sadowska-Mazur kierownik zespołu ds. dziedzictwa niematerialnego w Narodowym Instytucie Dziedzictwa
12:30 – 14:00 – Sesja warsztatowa: Jak uruchomić nowy potencjał turystyki kulinarnej na obszarach wiejskich i przygotować producentów i przetwórców rolnych do stania się atrakcją turystyczną – prezentacja podejścia stosowanego w europejskich regionach Morza Bałtyckiego w ramach międzynarodowego projektu BASCIL. Prowadzenie: Hubert Gonera, landbrand, [sala warsztatowa]
Adresat warsztatów:
- Przedstawiciele ośrodków doradztwa rolniczego,
- Właściciele zakładów przetwórstwa spożywczego na obszarach wiejskich (np. mleczarni serów, tłoczni soków, winnic, piekarni i innych zakładów rzemieślniczych)
- Rolnicy ekologiczni i tradycyjni, którzy chcą rozpocząć działalność turystyczną
14:00 – 14:30 – Lunch – poczęstunek przygotowany przez Dwór Mościbrody
14:30 – 17:00 – Sesja zgłoszonych wystąpień [sala plenarna]
14:30 – Sesja plenarna, prowadząca: dr hab. Karolina Buczkowska-Gołąbek, prof. AWF Poznań
14:30 – 14:50 – Potencjał dziedzictwa kulturowego wsi a turystyka kulinarna – prof. dr hab. Ewa Czarniecka-Skubina, SGGW
14:50 – 15:10 – Usługa gastronomiczna jako inny rodzaj usługi turystycznej w świetle zmian Dyrektywy 2015/2302″ – dr Dominik Borek, SGH, MSiT
15:10 – 15:30 – O wakacyjnych spotkaniach dzieci z dziedzictwem kulinarnym – dr hab. Karolina Buczkowska-Gołąbek, prof. AWF Poznań
15:30 – 15:35 – Szlaki kulinarne Mazowsza jako przykład dziedzictwa kulinarnego województwa mazowieckiego – dr inż. Marlena Pielak, SGGW
15:50 – 16:10 – Kulinarna mapa Polski – skarbnica inspiracji oferty gastronomicznej pt. Gromada poleca – Renata Długaszek, dyrektor hotelu Gromada Centrum w Warszawie
16:10 – 16:30 – Jak smakuje Małopolska? – kulinarna podróż po regionie – Żaneta Zatorska, UE Kraków
16:30 – 16:50 – Sery cypryjskie – Yusuf Suleyman, Drewbor
Partner Wydarzenia:
Samorząd Województwa Mazowieckiego
Prelegenci:
Erik Wolf – założyciel i dyrektor zarządzający WFTA
„Kiedy miłośnicy kuchni myślą o wielkich kulturach kulinarnych Europy często przychodzą im na myśl Francja, Włochy i Hiszpania. Szkoda, bo wiele wspaniałych kultur kulinarnych jest prawie niezauważanych. Miłośnicy dobrej kuchni zawsze będą szukać nowych i różnorodnych produktów i doświadczeń. Polska scena kulinarna oferuje nieoczekiwane rozkosze, od rogali świętomarcińskich i innych słodkości po szeroki wachlarz wódek i nalewek, piw, win, treściwych i smacznych zup, smakowitych serów, aż po segment fine dine z gwiazdkami Michelin. Polska ma ogromny i jeszcze nie rozwinięty potencjał żeby przyciągać turystów kochających kulinaria i napoje, nie tylko w miastach ale także na wsiach, bliżej miejsc gdzie produkty są wytwarzane I uprawiane. Kiedy uda się odpowiednio zorganizować zasoby, Polska może pojawić się jako następna nieodkryta destynacja kulinarna na mapie świata”
Hubert Gonera – certyfikowany ambasador World Food Travel Association (WFTA) reprezentuje Polskę w największej organizacji zajmującej się wspieraniem rozwoju i promocją turystyki kulinarnej na świecie.
„Jako przedstawicielowi Polski bardzo zależy mi na skupieniu wysiłków wszystkich środowisk budujących ofertę turystyki kulinarnej w naszym. Moim marzeniem i celem jest skupienie wszystkich działań, które tworzą przebogatą ofertę turystyki kulinarnej w kraju i ich promocja na rynku krajowym i międzynarodowym. Myślę tutaj o genialnych szlakach turystyki kulinarnych, muzeach smaku oraz touroperatorów kulinarnych jak i przewodników ale także o lokalnych grupach działania i stowarzyszeniach turystycznych o zasięgu regionalnym i lokalnym.”
Niclas Fjellström – europejski koordynator Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, Szwecja
„Odpowiedź na to jak wzmocnić tożsamość regionalną jest bardzo prosta. Powinniśmy przede wszystkim być dumni i czerpać z tego co mamy w swoim regionie, ponieważ to jest zawsze coś unikalnego, coś czego nie znajdziemy nigdzie indziej. ……Dziedzictwo kulinarne, to coś co otrzymaliśmy w spadku i za co przyjęliśmy tym samym odpowiedzialność……”
Anu-Anette Varho – Project Specialist, Saimaa European Region of Gastronomy
Sari Kaasinen – Project Director, Saimaa European Region of Gastronomy
„Celem współpracy, zainspirowanej fenomenem Saimaa, jest wyniesienie wschodniej Finlandii obok Laponii i Helsinek jako destynacji turystyki kulinarnej
Region Saimaa dołączył już do sieci Międzynarodowego Instytutu Gastronomii, Kultury, Sztuki i Turystyki, w której szkoli się i wspiera zrównoważone obszary lokalnej turystyki żywnościowej, a także budowana jest międzynarodowa sieć wiedzy eksperckiej w dziedzinie turystyki. W ciągu najbliższych kilku lat spodziewani są międzynarodowi goście, media, targi i konkursy, na przykład dotyczące produkcji.
Prace przygotowawcze prowadził trzyosobowy zespół pracujący do marca nad fenomenem Saimaa, w skład którego wchodzili kierownik projektu Sari Kaasinen, koordynatorka Anu-Anette Varho i kierownik ds. komunikacji Jonna Ekroos.”
Organizator
Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa Vistula
Udział w konferencji:
Płatny – 300 zł
W cenie: udział w dwóch dniach konferencji zgodnie z programem
Dodatkowo płatny udział w warsztacie 17.04: Jak budować destynację turystyki kulinarnej w oparciu o dziedzictwo i nastawioną na zrównoważony rozwój i sukces. Erik Wolf – 1850zł
Dodatkowo płatny udział w warsztacie 18.04: Jak uruchomić nowy potencjał turystyki kulinarnej na obszarach wiejskich i przygotować producentów i przetwórców rolnych do stania się atrakcją turystyczną. Hubert Gonera – 615 zł
Dodatkowo płatny udział w kolacji integracyjnej – 250 zł
Dodatkowo płatny udział w Wycieczce Warszawskim Szlakiem Kulinarnym – 180 zł (w cenie: przewodnik, degustacje i poczęstunek)
Cena nie uwzględnia noclegów
Serdecznie zapraszamy!
Formy uczestnictwa
- Uczestnictwo pełne w dwóch dniach konferencji z możliwością wygłoszenia referatu po zatwierdzeniu tematu
- Uczestnictwo w dwóch dniach konferencji bez wygłoszenia referatu
- Autorstwo rozdziału w przygotowywanej, punktowanej, cyklicznej monografii pod red dr inż. P. Dominika
Ważne daty
Zgłoszenia tematów wystąpień podczas konferencji do 1.04.2024
Zgłoszenie uczestnictwa i wniesienie opłaty do 1.04.2024
Landbrand nr konta 15109017370000000120061498
Rada Ekspertów
Aleksandra Chabiera
Anna Kornelia Jędrzejewska
Elżbieta Tomczyk-Miczka
Bogdan Gałązka
Maciej Barton
Hubert Gonera
Rafał Szmytke
Karol Przybylak
Witold Wróbel
Komitet organizacyjny
Piotr Dominik – przewodniczący
Kontakt: p.dominik@vistula.edu.pl
Patronat merytoryczny
Patronat honorowy
Patronat medialny
nowaturystyka.pl
Prosimy o wypełnienie formularza do 01.04.2023 r.
współfinansowane ze środków Unii Europejskiej
Akademia Finansów i Biznesu Vistula
Akademia im. Aleksandra Gieysztora w Pułtusku