DNI OTWARTE ONLINE - 30% RABAT NA STUDIA Skorzystaj teraz

Strona główna / Nauka i badania / Konferencje / Konferencja pt. „Turystka kulinarna na rzecz dziedzictwa kulturowego”

Konferencja pt. „Turystka kulinarna na rzecz dziedzictwa kulturowego”

Konferencja pt. „Turystka kulinarna na rzecz dziedzictwa kulturowego”

Start: 17.04, godz. 10:00

Koniec: 18.04, godz. 16:00

Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa Vistula

Warszawa, ul. Stokłosy 3

Słowo od organizatorów:

Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa Vistula wraz z partnerem wydarzenia ma przyjemność zaprosić już po raz siódmy na konferencję naukowo-branżową poświęconą turystyce kulinarnej.

Wydarzenie odbędzie się w dniach 17 – 18.kwietnia 2024 r. i będzie przeprowadzone w formule stacjonarnej. Szczegóły w programie konferencji

Cel konferencji:

Celem tegorocznej konferencji jest prezentacja prac, wymiana poglądów oraz wspólna dyskusja nad kierunkami i perspektywami rozwoju turystyki kulinarnej Wymiana doświadczeń oraz prezentacja wyników badań dotyczących dziedzictwa kulinarnego w kontekście jego miejsca w dziedzictwie kulturowymw oparciu o wydarzenia związane z turystyką kulinarną.

Szczególne miejsce w tegorocznej edycji ma zaprezentowanie dobrych praktyk w wykorzystaniu potencjału dziedzictwa kulturowego w kształtowaniu turystyki kulinarnej. Wśród prelegentów i osób prowadzących warsztaty mamy czołowych ekspertów i praktyków wdrażających te dobre praktyki w działalność praktyczną.

Konferencja jest wydarzeniem cyklicznym – to już nasza ósma edycja!

Poprzednie konferencje podejmowały następujące tematy:

  • 2023 r – Turystyka kulinarna na rzecz zrównoważonego rozwoju
  • 2021 r. – Turystyka kulinarna – tradycja i innowacyjność.
  • 2020 r. – Edukacyjna rola turystyki kulinarnej w rozwoju regionalnym.
  • 2019 r. – Międzykulturowa turystyka kulinarna pokoleń.
  • 2018 r. – Kulinaria w kształtowaniu produktu turystycznego. Teoria i praktyka.
  • 2017 r. – Kulinaria – wizytówka regionów turystycznych.
  • 2016 r. – Miejsce żywności tradycyjnej w kulturze, turystyce i dietetyce.

Odbiorcy konferencji:

Wydarzenie jest skierowane do następujących grup odbiorców:

  • przedstawicieli sektora turystycznego i samorządów lokalnych,
  • przedstawicieli regionalnych organizacji turystycznych, stowarzyszeń, biur podróży, organizatorów i animatorów wydarzeń turystycznych,
  • producentów i dystrybutorów żywności tradycyjnej,
  • gestorów bazy hotelarskiej, agroturystycznej i gastronomicznej,
  • osób zainteresowanych rozwojem lokalnym, tworzeniem i wykorzystywaniem lokalnych marek turystycznych i kształtowaniem kanonu kuchni polskiej,
  • przedstawicieli nauki, badaczy, dydaktyków,
  • nauczycieli szkół średnich, studentów, uczniów branżowych szkół średnich.

17.04. – PIERWSZY DZIEŃ KONFERENCJI

09:30  – Otwarcie konferencji: JM Rektor SGTiH Vistula – dr hab. Krzysztof Celuch, prof. SGTiH Vistula
Powitanie uczestników: dr inż. Piotr Dominik
Prowadzenie: Hubert Gonera (angielski)

10:00 – 10:30 –  Jak wykorzystać zainteresowanie turystów z całego świata dziedzictwem kulinarnym?  Erik Wolf (założyciel i dyrektor generalny World Food Travel Association Hiszpania/USA)
Czym interesują się turyści kulinarni i jakie segmenty można wśród nich wyróżnić? Jakie kompetencje powinni posiadać menedżerowie i promotorzy destynacji kulinarnych? Jak wyszkolić profesjonalną kadrę do obsługi turystyki kulinarnej?  Co składa się na przemyślaną strategię destynacji turystyki kulinarnej?

10:30 – 10:45 – Sesja Q&A z Erikiem Wolfem

10:45 – 11:00 – Przerwa kawowa

11:00 – 11:15  – Jak wygląda przyszłość dziedzictwa kulinarnego, jaką misję i jakie działania może spełniać? Niclas Fjellström, Koordynator Globalny (Szwecja).
Jak wykorzystać potencjał dziedzictwa kulinarnego dla rozwoju turystyki? Prezentacja podejścia sieci Dziedzictwa Kulinarnego do rozwoju, analiza modeli rozwoju w różnych częściach świata i Europy.

11:15 – 11:30 – Sesja Q&A z Niclasem Fjellström

11:30 – 12:00 – Dziedzictwo przyrodnicze i kulinarne jako fundament oferty turystyki kulinarnej Europejskiego Regionu Gastronomicznego Saimaa 2024. Anu-Anette Varho i Sari Kaasinen (Saimaa, Finlandia)
Jakie wyjątkowe doświadczenia w turystyce kulinarnej oferuje region Saimaa? Co morsowanie i muzyka karelska mają wspólnego z gotowaniem? Jakie kroki podjęła Saimaa na drodze do stania się europejskim regionem gastronomicznym? Co region planuje osiągnąć dzięki tytułowi?

12:00 12:15 Sesja Q&A z Regionem Saimaa

12:15 – 13:30 – Przerwa na lunch i networking – poczęstunek przygotowany przez Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie

13:00 – 16:00 – Sesja warsztatowa: Jak budować destynację turystyki kulinarnej w oparciu o dziedzictwo i nastawioną na zrównoważony rozwój i sukces. [sala warsztatowa]
Prowadzenie: Erik Wolf, Niclas Fjellström, (angielski), Hubert Gonera (polski).

Adresat warsztatów:

  1. Przedstawiciele samorządów lokalnych i regionalnych (miast, województw, powiatów, gmin, związków międzygminnych),
  2. Izby i organizacje turystyczne i trzeciego sektora (ROT, LOT, LGD, stowarzyszenia i fundacje)
  3. Hotele, pensjonaty i restauracje

Moderacja: Erik Wolf, Niclas Fjellström, (angielski), Hubert Gonera (polski).

13:30 – 18:00 Sesja zgłoszonych wystąpień [sala plenarna]

13:30 Sesja plenarna, prowadzący: dr hab. Michał Roman, prof. SGGW

13:30 – 14:00 – Pro Memoria Hanna Szymanderska – Maciej Barton

14:00 – 14:30 – Muzeum, które gotuje ….,czyli dyplomacja kulinarna z historią w tle. Realizacje programu „Ogród-kuchnia stół” – dr Marta Sikorska, UMK w Toruniu, Muzeum Pałacu króla Jana III w Wilanowie, Paulina Szulist – Płuciniczak Muzeum Pałacu króla Jana III w Wilanowie, Adrian Ordakowski Muzeum Pałacu króla Jana III w Wilanowie

14:30 – 14:50 – Restauracja w Muzeach jako przykład Turystki Kulinarnej na rzecz dziedzictwa kulturowego – dr Bogdan Gałązka, „Stolica Cafe” – Szef Patron

14:50 – 15:10 – Dziedzictwo kulinarne województwa kujawsko-pomorskiego w edukacji i praktyce – dr Olga Smoleńska, UMK w Toruniu

15:10 – 15:30 – Żydowskie dziedzictwo kulinarne a oferta turystyki kulinarnej w Polsce – Agnieszka Kuś, „Patrzę i jem”

15:30 – 15:50 – Szlak kulinarny „Śląskie smaki” jak przykład dziedzictwa kulinarnego województwa śląskiego – dr Anna Staszewska, prof. AG, dr Grzegorz Jankowski, prof. AG,  Akademia Górnośląska im. Wojciecha Korfantego w Katowicach

15:50 – 16:10 – Z królewskiego nadania. Spichlerz Koronny Korony Północnego Krakowa – marka wspierana tradycją – Elżbieta Tomczyk-Miczka

16:30 – 16:50 – Konkursy kulinarne elementem promocji Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego” oraz dziedzictwa kulturowego  Wielkopolski – Liliana Kubiak, Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego

16:50 – 17:10 – Dlaczego warto promować dziedzictwo kulinarne? – dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek

17: 10 – 17:50 – Zarządzanie łańcuchem w turystyce kulinarno-kulturowej: strategie logistyczne wspierające promocję i ochronę dziedzictwa kulinarnej kuchni  lokalnej – dr inż. Joanna Nowicka, Akademia Nauk Stosowanych Angeliusa Silesiusa  w Wałbrzychu

19:00 – 21:00 – Kolacja integracyjna – restauracja Let’s Nibble. 


18.04. – DRUGI DZIEŃ KONFERENCJI

9:30 – Powitanie dr inż. Piotr Dominik
Prowadzenie: dr Piotr Dominik (Polski)

9:30 – 10:30 – W drodze do gwiazd – prezentacja działań promujących restauracje Michelin w Polsce – przedstawiciel Polskiej Organizacji Turystycznej + panel dyskusyjny z przedstawicielami MSiT, POT, WOT, Restauratorów

10:30 – 10:45 – Przerwa kawowa

11:00 – 12:00 – Tradycje kulinarne na liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO – procedura aplikacyjna czyli  jak się znaleźć w zacnym gronie – Katarzyna Sadowska-Mazur kierownik zespołu ds. dziedzictwa niematerialnego w Narodowym Instytucie Dziedzictwa

12:30 – 14:00 Sesja warsztatowa: Jak uruchomić nowy potencjał turystyki kulinarnej na obszarach wiejskich i przygotować producentów i przetwórców rolnych do stania się atrakcją turystyczną – prezentacja podejścia stosowanego w europejskich regionach Morza Bałtyckiego w ramach międzynarodowego projektu BASCIL. Prowadzenie: Hubert Gonera, landbrand, [sala warsztatowa]

Adresat warsztatów:

  1. Przedstawiciele ośrodków doradztwa rolniczego,
  2. Właściciele zakładów przetwórstwa spożywczego na obszarach wiejskich (np. mleczarni serów, tłoczni soków, winnic, piekarni i innych zakładów rzemieślniczych)
  3. Rolnicy ekologiczni i tradycyjni, którzy chcą rozpocząć działalność turystyczną

14:00 – 14:30 Lunch – poczęstunek przygotowany przez Dwór Mościbrody

14:30 17:00  Sesja zgłoszonych wystąpień [sala plenarna]
14:30 Sesja plenarna, prowadząca: dr hab. Karolina Buczkowska-Gołąbek, prof. AWF Poznań

14:30 – 14:50 – Potencjał dziedzictwa kulturowego wsi a turystyka kulinarna – prof. dr hab. Ewa Czarniecka-Skubina, SGGW

14:50 – 15:10 – Usługa gastronomiczna jako inny rodzaj usługi turystycznej w świetle zmian Dyrektywy 2015/2302″ – dr Dominik Borek, SGH, MSiT

15:10 – 15:30 – O wakacyjnych spotkaniach dzieci z dziedzictwem kulinarnym – dr hab. Karolina Buczkowska-Gołąbek, prof. AWF Poznań

15:30 – 15:35 – Szlaki kulinarne Mazowsza jako przykład dziedzictwa kulinarnego województwa mazowieckiego – dr inż. Marlena Pielak, SGGW

15:50 – 16:10 – Kulinarna mapa Polski – skarbnica inspiracji oferty gastronomicznej pt. Gromada poleca – Renata Długaszek, dyrektor hotelu Gromada Centrum w Warszawie

16:10 – 16:30 – Jak smakuje Małopolska? – kulinarna podróż po regionie – Żaneta Zatorska, UE Kraków

16:30 – 16:50 – Sery cypryjskie – Yusuf Suleyman, Drewbor

Partner Wydarzenia:

Samorząd Województwa Mazowieckiego

Logo "25 lat Samorządu Województwa Mazowieckiego"
Logo Michelin 2023 oraz Polish Tourism Organizsation
Logo Gromada
Logo Mścibrody Dwór
Logo Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie

Prelegenci:

Zdjęcie Erik Wolf

Erik Wolf  – założyciel i dyrektor zarządzający WFTA

„Kiedy miłośnicy kuchni myślą o wielkich kulturach kulinarnych Europy często przychodzą im na myśl Francja, Włochy i Hiszpania. Szkoda, bo wiele wspaniałych kultur kulinarnych jest prawie niezauważanych. Miłośnicy dobrej kuchni zawsze będą szukać nowych i różnorodnych produktów i doświadczeń. Polska scena kulinarna oferuje nieoczekiwane rozkosze, od rogali świętomarcińskich i innych słodkości po szeroki wachlarz wódek i nalewek, piw, win, treściwych i smacznych zup, smakowitych serów, aż po segment fine dine z gwiazdkami Michelin. Polska ma ogromny i jeszcze nie rozwinięty potencjał żeby przyciągać turystów kochających kulinaria i napoje, nie tylko w miastach ale także na wsiach, bliżej miejsc gdzie produkty są wytwarzane I uprawiane. Kiedy uda się odpowiednio zorganizować zasoby, Polska może pojawić się jako następna nieodkryta destynacja kulinarna na mapie świata

Zdjęcie Hubert Gonera

Hubert Gonera – certyfikowany ambasador World Food Travel Association (WFTA) reprezentuje Polskę w największej organizacji zajmującej się wspieraniem rozwoju i promocją turystyki kulinarnej na świecie.

„Jako przedstawicielowi Polski bardzo zależy mi na skupieniu wysiłków wszystkich środowisk budujących ofertę turystyki kulinarnej w naszym. Moim marzeniem i celem jest skupienie wszystkich działań, które tworzą przebogatą ofertę turystyki kulinarnej w kraju i ich promocja na rynku krajowym i międzynarodowym. Myślę tutaj o genialnych szlakach turystyki kulinarnych, muzeach smaku oraz touroperatorów kulinarnych jak i przewodników ale także o lokalnych grupach działania i stowarzyszeniach turystycznych o zasięgu regionalnym i lokalnym.”

Zdjęcie Niclas Fjellström

Niclas Fjellström – europejski koordynator Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, Szwecja

„Odpowiedź na to jak wzmocnić tożsamość regionalną jest bardzo prosta. Powinniśmy przede wszystkim być dumni i czerpać z tego co mamy w swoim regionie, ponieważ to jest zawsze coś unikalnego, coś czego nie znajdziemy nigdzie indziej. ……Dziedzictwo kulinarne, to coś co otrzymaliśmy w spadku i za co przyjęliśmy tym samym odpowiedzialność……”

Zdjęcie Anu-Anette Varho

Anu-Anette Varho  – Project Specialist, Saimaa European Region of Gastronomy

Zdjęcie Sari Kaasinen

Sari Kaasinen – Project Director, Saimaa European Region of Gastronomy

„Celem współpracy, zainspirowanej fenomenem Saimaa, jest wyniesienie wschodniej Finlandii obok Laponii i Helsinek jako destynacji turystyki kulinarnej
Region Saimaa dołączył już do sieci Międzynarodowego Instytutu Gastronomii, Kultury, Sztuki i Turystyki, w której szkoli się i wspiera zrównoważone obszary lokalnej turystyki żywnościowej, a także budowana jest międzynarodowa sieć wiedzy eksperckiej w dziedzinie turystyki. W ciągu najbliższych kilku lat spodziewani są międzynarodowi goście, media, targi i konkursy, na przykład dotyczące produkcji.
Prace przygotowawcze prowadził trzyosobowy zespół pracujący do marca nad fenomenem Saimaa, w skład którego wchodzili kierownik projektu Sari Kaasinen, koordynatorka Anu-Anette Varho i kierownik ds. komunikacji Jonna Ekroos.”

Organizator

Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa Vistula

Logo Szkoły Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula
Logo Landbrand
Logo IWIU

Udział w konferencji:

Płatny – 300 zł

W cenie: udział w dwóch dniach konferencji zgodnie z programem

Dodatkowo płatny udział w warsztacie 17.04:  Jak budować destynację turystyki kulinarnej w oparciu o dziedzictwo i nastawioną na zrównoważony rozwój i sukces. Erik Wolf – 1850zł

Dodatkowo płatny udział w warsztacie 18.04:   Jak uruchomić nowy potencjał turystyki kulinarnej na obszarach wiejskich i przygotować producentów i przetwórców rolnych do stania się atrakcją turystyczną. Hubert Gonera – 615 zł

Dodatkowo płatny udział w kolacji integracyjnej – 250 zł

Dodatkowo płatny udział w Wycieczce Warszawskim Szlakiem Kulinarnym – 180 zł (w cenie: przewodnik, degustacje i poczęstunek)

Cena nie uwzględnia noclegów

Serdecznie zapraszamy!

Formy uczestnictwa

  • Uczestnictwo pełne w dwóch dniach konferencji z możliwością wygłoszenia referatu po zatwierdzeniu tematu
  • Uczestnictwo w dwóch dniach konferencji bez wygłoszenia referatu
  • Autorstwo rozdziału w przygotowywanej, punktowanej, cyklicznej monografii pod red dr inż. P. Dominika

Ważne daty

Zgłoszenia tematów wystąpień podczas konferencji do 1.04.2024

Zgłoszenie uczestnictwa i wniesienie opłaty do 1.04.2024

Landbrand nr konta 15109017370000000120061498

Rada Ekspertów

Aleksandra Chabiera

Anna Kornelia Jędrzejewska

Elżbieta Tomczyk-Miczka

Bogdan Gałązka

Maciej Barton

Hubert Gonera

Rafał Szmytke

Karol Przybylak

Witold Wróbel

Komitet organizacyjny

Piotr Dominik – przewodniczący

Kontakt: p.dominik@vistula.edu.pl

Patronat merytoryczny

Logo "Polskie Stowarzyszenie Turystyki Kulinarnej"
Logo World Foodtravel Association
Logo FoodTrex Poland
Logo Culinary Heritage

Patronat honorowy

Logo "Polska Organizacja Turystyczna"
Logo "Ministerstwo Sportu i Turystyki"

Patronat medialny

Logo Biokurier.pl
Logo "Wiadomości Turystyczne"
Logo "Polskie Stowarzyszenie Turystyki Kulinarnej"
Logo "Poradnik Restauratora"
Logo Nowa Turystyka
Logo Wasza Turystyka

nowaturystyka.pl

Prosimy o wypełnienie formularza do 01.04.2023 r.

Uczelnia realizuje projekty
współfinansowane ze środków Unii Europejskiej
Akademia Finansów i Biznesu Vistula

Akademia Finansów i Biznesu Vistula

Analityka biznesu i bezpieczeństwa Analityka biznesu i bezpieczeństwa online Konsultant Językowy w Biznesie Psychologia w biznesie Psychologia w biznesie online Studia azjatyckie: Japonia, Korea, Wietnam Logistyka Logistyka online Ekonomia Filologia angielska online Filologia angielska Zarządzanie Informatyka online Informatyka Architektura Zarządzanie w filii zagranicznej Akademii Finansów i Biznesu Vistula w Bristolu Zarządzanie Polsko-brytyjski program studiów z podwójnym dyplomem AFiB Vistula i London South Bank University Full-Stack Data Science Grafika Zarządzanie Ekonomia online Metodyka nauczania języków obcych Tłumaczenia specjalistyczne, język angielski Tester oprogramowania Administrowanie funduszami europejskimi Ekonomia Menedżer transportu drogowego Master Europei Komunikacja techniczna Metodyka nauczania języka polskiego jako obcego i jako drugiego Finanse i rachunkowość z akredytacją ACCA Zarządzanie – Seminarium Doktorskie Dziennikarstwo i komunikacja społeczna Audyt i kontrola wewnętrzna w administracji i gospodarce Finanse i rachunkowość z akredytacją ACCA online Finanse i rachunkowość z akredytacją ACCA Finanse i rachunkowość z akredytacją ACCA online Finanse i rachunkowość z akredytacją ACCA Grafika Stosunki międzynarodowe Informatyka Zarządzanie online Zarządzanie online Stosunki międzynarodowe Zarządzanie Polsko-brytyjski program studiów z podwójnym dyplomem AFiB Vistula i London South Bank University Filologia angielska +42
Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa Vistula

Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa Vistula

Ta strona internetowa wykorzystuje ciasteczka (cookies), by polepszyć Twój komfort korzystania z naszej strony. Aby nadal móc korzystać z tej strony, musisz wyrazić zgodę na nasze wykorzystanie tych plików. Sprawdź szczegóły.